Hör varför den fasta personalen är kritisk mot vikariernas bonus – och hur kommunen menar att det gynnade personalen. Foto: Johan Nilsson/TT /Alice Mutambala/SVT

Besvikelse hos fast vårdpersonal i Svalöv efter vikariebonus

Publicerad

För att locka sommarvikarier till vården och att få dem att stanna under fler veckor har Svalövs kommun i år erbjudit ett ekonomiskt tillägg till lönen, något som har upprört många fast anställda i kommunen.

– Det är inte bara pengar utan känslan av uppskattning, säger Carina Ehrnström, undersköterska i Svalöv.

Svalövs kommun har under flera år haft vikariebrist inom vården, likt många andra kommuner. Detta har framför allt blivit ett problem under somrarna, då den ordinarie personalen vill ta ut sin semester.

Därför har kommunen med olika medel försökt att dra till sig vikarier och att få dem att stanna fler veckor – i år med en bonus som incitament.

- Förra året valde vi att erbjuda ett jojokort, men det var inte ett bra alternativ under en pågående pandemi. Därför blev det ett ekonomiskt tillägg, säger Angelie Fröjd (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Svalövs kommun.

Tillsvidareanställda upprörda

Bonusen för vikarierna varierade mellan 1 500 kronor och 5 000 kronor beroende på hur många veckor de jobbade under sommaren. Totalt fick 131 personer tillägget i varierande grad.

Vikarietillägget är något som har väckt starka känslor hos flera fastanställda inom vården i Svalöv.

– Vi har haft ett kämpigt år i och med corona, många av oss är rätt utarbetade. Då skulle man vara mån om den personalen man har, säger Carina Ehrnström, undersköterska inom hemvården i Svalöv.

”Rätt till sammanhängande ledighet”

Enligt Angelie Fröjd var tanken bakom bonusen just att måna om den fast anställda personalen.

– Vi ville visa att personalen inom vård och omsorg är viktiga. De har rätt till sammanhängande ledighet och återhämtning, säger Angelie Fröjd och fortsätter:

– Förra sommaren fick flera i den fasta personalen avbryta sin sommarledighet för att hoppa in, det har inte behövts denna sommaren.

Hör mer om vad Svalövs kommun och undersköterskan Carina Ehrnström tänker om vikariebonusen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.