Återigen är det vattenbrist i Båstads kommun och snart kan ett bevattningsförbud införas. Men kommunen hoppas på att en ny vattenledning ska hjälpa försörjningen inför sommaren 2022, Johan Olsson Swanstein (M) är kommunstyrelsens ordförande i Båstad. Foto: Gustav Röriksson/SVT

Bevattningsförbud allt närmre i Båstad

Uppdaterad
Publicerad

Redan i måndags varnade Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, NSVA, invånare i Båstad och Åstorps kommun att spara på dricksvattnet. Uppmaningen hörsammades först, men under torsdagen gick förbrukningen upp igen – till allvarliga nivåer.

– Vi vet att den här delen av året går förbrukningen upp, vi blir temporärt fler invånare. Man använder vattnet till bevattning av gräsmattor och pooler, så just vid den här tiden på året brukar vi hamna lite kritiskt, säger Johan Olsson Swanstein (M), kommunstyrelsens ordförande i Båstad kommun.

Huruvida det blir ett bevattningsförbud eller ej är inte ett politiskt beslut utan upp till NSVA att bestämma, vilket är något av en årlig plåga för boende i nordvästra Skåne. Särskilt kritisk kan vattenbristen vara för kommunens räddningstjänst:

– Vi är beroende av vårt brandpostnät vid en större händelse, säger Pelle Pettersson, räddningsledare i Båstads kommun.

Om det skulle behövas kan grannkommunerna hjälpa till att köra skytteltrafik med tankbilar med vatten till Båstads kommun.

Ny ledning på gång

Sedan tidigare har Båstad kommun valt att anlägga en ny ledning, som ska ta vatten från den småländska sjön Bolmen.

– Just nu håller vi på i olika etapper att lösa det här och ambitionen är att ha en annan situation nästa sommar än den vi brukar ha, säger Johan Olsson Swanstein (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.