Bjuvs kommun hade lägst valdeltagande i Skåne förra EU-valet. Nu hoppas politikerna på högre deltagande. Foto: SVT

Kamp för att locka Bjuvsborna till vallokalen

Publicerad

I EU-valet 2014 hade Bjuvs kommun lägst valdeltagande i Skåne och tredje lägst i landet. Inför årets val har partierna ansträngt sig hårdare för att locka fler Bjuvbor till vallokalerna.

Som SVT Nyheter tidigare berättat tillhörde Bjuv en av de svenska kommuner där valdeltagandet var lägst i förra EU-valet. Bara 36,3 procent av Bjuvs drygt 10 000 invånare letade sig då till vallokalerna.

– Vi försöker vara ute och träffa folk, övertyga dem om att det är viktigt att gå och rösta, säger Anders Månsson (S), när vi träffar honom på valdagen.

Många som förtidsröstar

Tillströmningen av röstare är inte massiv där vi står i duggregnet utanför vallokalen i Folkets hus – ett tiotal människor i timmen kommer och går. Anders Månsson tror dock att desto fler har förtidsröstat.

Både kommunalrådet och oppositionsrådet Mikael Henrysson (SD) påtalar att det kan vara svårt att engagera folk att rösta, men hoppas på ett bättre deltagande i årets val.

– Jag tror det kan vara svårt att få folk att rösta igen när riksdagsvalet hände så pass nyligen. Men vi har märkt ett rätt stort engagemang bland de vi pratat med, säger Mikael Henrysson.

Viktigt att rösta – men svårt

Heidi Sandberg som bor i Bjuv är en av de som går och röstar i Folket hus. Hon tycker att det är viktigt att rösta vid alla val, för att utnyttja sin demokratiska rätt.

Hon tror att en av anledningarna till att människor inte röstar är att EU-frågor kan vara svårbegripliga.

– Jag tror allting beror på intresse. Man måste vara intresserad för att bli insatt och lära sig, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet