– Det är för mycket pengar i dessa tider när vi är i behov av varenda krona, säger kommunalrådet Anders Månsson (S). Foto: Gunilla Fritze

Bjuv ska miljöcertifieras

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet tycker miljöcertifieringen är för dyr men oppositionen fick igenom förslaget.

Bjuvs kommun har sedan ett år tillbaks haft en miljöstrateg. Den personen har tagit fram ett förslag till miljöprogram för kommunen.

– Vi insåg att vi behövde lägga mer fokus på de här frågorna, säger kommundirektör Christer Pålsson.

Men det miljöprogrammet som de sittande politikerna vid makten i Bjuv ställde sig bakom har nu röstats ned. Istället ska Bjuvs kommun införa miljöcertifieringen ”ISO 14001” som används av organisationer i hela världen.

– Mig veterligen är det inte många kommuner som gjort detta. Jag tror vi är först i Skåne, säger Christer Pålsson.

Miljöcertifieringen är ett standardiserat program för att organisationer ska kunna utvärdera och sedan förbättra sitt miljöarbete som även blir jämförbart.

Merkostnaden: 1,5 miljoner kronor

I underlaget till beslutet framgår det att certifieringen, som bland annat kräver inhyrning av konsulter kommer kosta kommunen upp emot 1,5 miljoner kronor mer än vad ursprungsförslaget skulle kosta.

– Det är för mycket pengar i dessa tider när vi är i behov av varenda krona, säger kommunalrådet Anders Månsson (S) och fortsätter:

– Jag tror ingen flyttar till Bjuv som en följd av att vi blir certifierade, arbetet skulle i stort sett gjorts ändå.

Sverigedemokraterna är inte av samma åsikt.

– Nu kommer vi kunna jobba mer strategiskt och förvaltningarna kommer få ett bättre samarbete kring målen som ju ofta är övergripande när det gäller miljöfrågor, säger oppositionsrådet Mikael Henrysson (SD)

Maktskifte i kommunen

Resultatet av det nedröstade miljöprogrammet är ett maktskifte i Bjuvs kommun, eftersom de sittande partierna vid, med Socialdemokraterna i spetsen, är i minoritet efter valet.

Så eftersom Sverigedemokraterna, med lika många mandat som Socialdemokraterna, fick med sig Moderaterna på sitt förslag blev det genomröstat.

– Det här har inte hänt förut, det är resultatet av att vi sitter i minoritetsstyre, vi måste resonera hur vi ska gå vidare nu, konstaterar Anders Månsson.

– Det känns såklart jättebra, nu får de verkligen jobba på, de kan inte göra precis som de vill, säger Mikael Henrysson (SD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bjuv

Mer i ämnet