”Marken är väldigt attraktiv”, säger kommunalrådet Anders Månsson (S). Foto: SVT/TT

Bjuvs kommun vill bygga bostäder på Findus mark

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen vill köpa loss delar av Findus mark för att bygga uppemot 1.000 nya bostäder. Marken är klassad som jordbruksmark och kommunalrådet vill därför veta hur landshövdningen ser på planerna.

– Marken klassas som jordbruksmark i dag och därför vill vi ha en diskussion med länsstyrelsen om vi får bygga, säger Anders Månsson (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Under dagen besöker Skånes landshövding Anneli Hulthén Bjuv för att träffa kommunledningen och diskutera bland annat stängningen av Findus fabrik. Men kommunalrådet vill alltså även diskutera framtidsplaner i form av bostadsbyggande på Findus mark.

Findus lägger ner i Bjuv

Vill köpa 100 hektar

Enligt Anders Månsson äger Findus omkring en tredjedel av marken i Bjuvs tätort. Nu när marken ska avyttras är kommunen intresserad av att köpa loss ett område på 100 hektar.

– Det är området som ligger öster om Bjuvs centrum. Marken är väldigt attraktiv på det sättet. Det är nära stationen, Vege å och Söderåsen, säger Anders Månsson.

Den röda markeringen på kartan visar Findus markinnehav i Bjuv. Själva fabriksfastigheten ägs också av Findus men befinner sig utanför markeringen i denna bild. Foto: Bjuvs kommun

Flera nya bostäder

Planen är att låta bebygga området med 1.000 nya bostäder i form av villor, småhus och lägenheter. Förhoppningen är att fler ska välja att bosätta sig i kommunen.

– Det tar bara femton minuter att ta sig in till Helsingborg från Bjuv. Får man bara upp intresset borde det vara attraktivt att bosätta sig här, säger Anders Månsson.

Gång- och cykelväg

I kontakterna med mäklaren som ansvarar för försäljningen diskuterar kommunen just nu dessutom köpet av mark längs Findus fabriksspår. Det handlar om en två och en halv kilometer lång sträcka.

– Vi är intresserade av att göra en gång- och cykelväg där i framtiden.

Men innan det blir allvar av diskussionerna vill kommunen försäkra sig om att det inte finns några miljögifter längs spåret. Miljöfrågor kommer också att stå på dagordningen under dagens möte med landshövdningen.

– Findus har haft industri i området sedan 1940-talet och därför vill vi att länsstyrelsen kontrollerar att allt är okej, säger Anders Månsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Findus lägger ner i Bjuv

Mer i ämnet