Foto: Adobe Stock / TT

Här är Sydsveriges bästa stränder och hamnar – de får blå flagg

Uppdaterad
Publicerad

Tio svenska småbåtshamnar och fem stränder kommer i år att flagga blått efter att ha godkänts för den internationella miljöutmärkelsen Blå flagg. Bland de godkända hamnarna finns Torekovs och Båstad hamn i Båstad samt Hälleviks hamn i Sölvesborg. Till de godkända stränderna hör Långa bryggan i Lomma.

Flaggan visar att anläggningarna uppfyller ”högt ställda krav när det gäller vattenkvalitet, miljö, säkerhet och service”, skriver organisationen Blå Flagg i ett pressmeddelande.

Långa bryggan godkänd

Bland de godkända hamnarna finns Torekovs och Båstad hamn i Båstad, Pampas Marina och Heleneborgs båtklubb i Stockholm, Hälleviks hamn i Sölvesborg, Spiköns gästhamn i Trollhättan, Trosa gästhamn samt Båtfjordens hamn, Getterön Marina och Varbergs innerhamn i Varberg.

De godkända stränderna är Svalnäsbadet och Villabadet i Lidköping, Långa Bryggan i Lomma, Rösjöbadet i Sollentuna och Lagunen Camping i Strömstad.

Det är något färre än förra året då elva hamnar och åtta stränder godkändes.

Noggrann mätmetod

Några av de bad, som tidigare haft utnämningen, har i år inte kunnat godkännas på grund av att man på ett av de laboratorier som analyserar vattenprover i Sverige har bytt till en mer noggrann mätmetod.

Eftersom man tittar på vattenprover från de senaste fyra åren har bytet av mätmetod gjort att man fått en avvikelse som EU:s system inte kan ta hänsyn till, säger Henrik Alsén på Blå Flagg Sverige.

– De här stränderna har fortfarande utmärkt vattenkvalitet i Sverige, men kan ändå inte få Blå Flagg eftersom vi tar hänsyn till EU:s klassificering.

Fakta Blå flagg

Blå Flagg är en internationell miljöutmärkelse som beviljas badplatser och småbåtshamnar som uppfyller vissa kriterier som rör vattenkvalitet, säkerhet, service och miljöinformation.

Blå flagg startades 1985 av miljöförespråkare i Frankrike, som värnade om de marina miljöerna.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.