Just nu pågår arkeologiska utgrävningar på Bjärehalvön efter att gamla fornlämningar hittats vid ett vattenledningsarbete – hör arkeologen Sebastian Liehaugen berätta om fynden i klippet ovan. Foto: SVT/Stina Sandström

Flera tusen år gamla boplatser har upptäckts på Bjärehalvön – se fyndplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Eldstäder och boplatser från brons- och järnåldern har hittats på Bjärehalvön i samband med ett grävarbete i kommunen. Nu ska arkeologiska utgrävningar göras på flera platser i området.

I samband med att en ny vattenledning grävs ned i Båstad har arkeologer undersökt marken och på flera platser har fornlämningar hittats. Där görs nu arkeologiska utgrävningar för att dokumentera platserna.

– Det vi letar efter är främst boplatserna för att försöka se hur den stora bilden har sett ut på Bjärehalvön, var man har bosatt sig och under vilka tider, säger Sebastien Liehaugen, arkeolog.

Totalt kommer utgrävningar göras på åtta platser och i veckan påbörjades arbetet i Rammsjö.

I klippet ovan kan du se fyndplatsen i Rammsjö och höra arkeologen Sebastian Liehaugen berätta mer om utgrävningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.