Båstads södra delar kommer nästa sommar får både mer och bättre dricksvatten och just nu pågår arbetet med att gräva ner en ny vattenledning – hör NSVA:s projektledare Cecilia Lychou berätta mer i klippet ovan. Foto: SVT

Här grävs en mil lång vattenledning ned – ska få bukt med vattenbristen i Båstad

Uppdaterad
Publicerad

Vattenbrist är ett återkommande problem under somrarna i Båstad. Därför grävs nu en ny vattenledning ned i de södra delarna av kommunen som ska ge både mer och bättre vatten till invånarna.

I dag använder Båstad kommun eget vatten från grundvattentäkter, men på grund av vattenbristen på sommaren har kommunen beslutat om att gå med i Sydvatten, Sveriges största dricksvattenproducenter.

– Båstad har länge haft problem med dricksvattenförsörjningen i den södra delen av kommunen. Vattnet räcker inte till och när det blir hög förbrukning på sommaren måste bevattningsförbud sättas in, säger Cecilia Lychou, projektledare NSVA.

Just nu pågår arbetet med att gräva ner den en mil långa vattenledningen mellan Grevie kyrkby och Rammsjö – se hur det ser ut i klippet ovan.

Arbetet väntas vara klart sommaren 2022, enligt Cecilia Lychou, projektledare NSVA. Foto: SVT/Stina Sandström

Kvaliteten blir bättre

Även vattenkvaliteten behöver förbättras i kommunen.

– Bekämpningsmedel har letat sig ned i marken och når grundvattnet. Nivåerna som finns i dricksvattnet är fortfarande långt under tillåtna nivåer för dricksvatten men det är något vi behöver få bukt med, säger Cecilia Lychour.

När arbetet är klart kommer de som bor i de södra delarna av Båstad få vatten från sjön Bolmen i Småland. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.