Räddningstjänsten klarar torka och vattenbrist. Foto: TT

Räddningstjänsten kan släcka trots vattenbrist

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på vatten är akut i Torekov och det finns risk för att det tar helt slut i kranarna idag. Men skulle det börja brinna i det läget har räddningstjänsten en plan B.

På tisdagskvällen fanns bara 25 procent kvar av den mängd vatten som borde finnas i vattentornet i Torekov. Risken för att dricksvattnet tar helt slut idag är överhängande.

Skulle det börja brinna i det läget kan räddningstjänsten i Båstad inte lita på att de kan använda Torekovs vanliga brandpostnät. Men det finns en plan B för att säkra vattentillgången.

Båstad

– Vi har alltid vatten i våra bilar men i sådana här lägen lånar vi in extra tankbilar från andra brandkårer. Sedan kör de i skytteltrafik och fyller på vatten från säkra täkter, säger räddningschef Pelle Pettersson.

Troligen blir det i så fall vattentäkter i Hov och Förslöv som tankbilarna kör till. Det är omkring en halvmil till båda de orterna från Torekov. Det finns också en möjlighet att ta vatten ur havet.

– Vi är vana att hantera sådana här situationer. Så här gör vi när det är skogsbrand, säger Pelle Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Båstad

Mer i ämnet