När poliserna hörde glas som krossades bestämde de sig för att ta sig in i lägenheten. Foto: Polisens förundersökning

Brottsanklagade poliserna: ”Vi säger han hotade att döda oss”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en polisinsats i en bostad i Landskrona togs en man in till förhör anklagad för att ha dödshotat två poliser. Men historien tog en snabb vändning när Landskronabon kunde visa en film från händelsen.

Det rör sig om en övervakningsfilm från mannens bostad. Efter att filmen visats lades förundersökningen om hot mot tjänsteman ned och ersattes med en ny utredning. Nämligen mot de två poliserna som gripit honom.

Händelsen inträffade i mars i år. Polisen åkte till mannens bostad efter att man fått ett larm om att han var berusad och ska ha betett sig olämpligt. I förundersökningsprotokollet kan man läsa hur mannen först inte vill öppna dörren för poliserna. Han utbrast flera gånger: ”Ni har ingen rätt att komma in här”.

Det var först när poliserna hörde glas som krossades på andra sidan dörren som de bestämde sig för att ta sig in på eget bevåg. De sprutade därefter pepparspray i mannens ögon vid två tillfällen.

Efter det bad poliserna mannen lägga sig ner på golvet och satte på honom handklovar.

Utdrag ur filmen

Nedan följer ett utdrag från mannens inspelning av händelsen, hämtat från förundersökningsprotokollet.

Polis 1: Vi griper honom för någonting eller…jag vet inte...

Mannen: Jag har inte gjort någonting.

Polis 1: Jo det har du gjort.

Poliserna viskar till varandra:

Polis 1 eller 2: ...Vi skriver hot mot tjänsteman, vi tar det, vi säger han hotade att döda oss...

Polis 2: Ja vi tar det...Så säger vi att han skulle döda oss.

Polis 2: Du är gripen xxx, förstår du det?

Mannen: Va, för vad då?

Polis 1: Hot mot tjänsteman.

Mannen: Jag har inte gjort någonting.

Mannen: Det här är obehagligt.

Poliserna nekar till brott

Mannen togs med till polisstationen, där en åklagare efter några timmar beslutade att släppa honom. De nu åtalade poliserna skrev en anmälan om hot mot tjänsteman. Men åklagare Joakim Zander har tidigare sagt till SVT Nyheter att han tror att det förekom varken våld eller hot om våld från mannens sida.

– De är åtalade och inte dömda, men skulle de bli dömda för detta så är det mycket allvarligt. Jag bedömer bevisläget som gott och det finns inget som tyder på att filmen är manipulerad, sa han till SVT Nyheter Skåne.

De två poliserna åtalas för falsk angivelse, olaga frihetsberövande, misshandel, hemfridsbrott och dataintrång. Bägge poliserna nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.