Annika Karlsson är lärare på skolan och visar upp en av burkinisarna skolan har köpt in. Foto: Firas Razak Tuma

Burkini hjälper tjejerna till godkända idrottsbetyg

Uppdaterad
Publicerad

Alla måste visa att de kan simma för att få godkänt på idrotten. På Kungsgårdsskolan i Ängelholm har man köpt in burkinis som en lösning. Men lösningen är långtifrån okontroversiell.

Somayeh Heidary och Bareera Ahmad kom till Sverige för två år sedan. Sedan dess har det varit mycket att anpassa sig till: att gå i svensk skola och lära sig språket – men också saker som att vara med på simundervisningen.

– Jag tyckte att det var pinsamt och jag fick inte vara med för mamma och pappa. Men sen när skolan hade haft möte med dem om att ha burkini så gick det bra, säger Somayeh Heidary.

Bareera Ahmad och Somayeh Heidary vill inte vara med på bild med ansiktet för att det är ”pinsamt att visa ansiktet när man pratar om sånt här”. Foto: Firas Razak Tuma

Elever missar betyg i idrott

SVT har skickat ut frågor till flera skolor i nordvästra Skåne om elevernas medverkan på simundervisningen. De flesta skolor som svarat på enkäten uppger att alla elever medverkar.

Några skolor säger att det har funnits frågor kring simundervisning. Då handlar det ofta om att tjejer inte vill bada med pojkar av religiösa skäl.

I en skola gick det så långt att tjejerna gick ut sexan med ofullständiga betyg i idrott för att föräldrar och skola inte kunde komma överens.

Det är det Kungsgårdsskolan i Ängelholm vill undvika.

– Vi träffade tjejernas föräldrar och berättade att vi hade burkini. Då löste sig problemet att tjejerna faktiskt kunde bada med klassen, säger Teresa Torle som är rektor på skolan.

Ifrågasatt satsning

Juno Blom är nationell samordnare för att motverka hedersrelaterat våld vid länstyrelsen i Östergötland:

– Jag tycker det blir problematiskt när skolor eller kommuner köper in burkinis, för vilka signaler sänder det till flickorna? Man spelar vårdnadshavarnas önskan och förlegade värderingar rakt i händerna, säger hon.

– Det är ju en sak om föräldrarna själva köper burkini till sina flickor och man ska ju inte på något sätt slita av en flicka hennes badkläder. Men det blir konstigt att skolan gör det, säger Juno Blom.

Men Teresa Torle på Kungsgårdsskolan ser annorlunda på saken.

– Vi måste ordna så att vi kan följa skollagen och jag tror att detta är ett steg så att de här flickorna kan bli samhällsmedborgare i Sverige.

När Hässleholm i höstas började låna ut burkini till eleverna möttes man av så kraftig kritik att man efter  några veckor tvingades avbryta försöket.

”Det är en enkel och billig lösning”

Burkinin är bara en av flera olika idrottskläder som skolan lånar ut till elever, poängterar Annika Karlsson som är lärare på skolan.

– Vi har skidkläder att låna ut när vi åker skidor, skridskor och idrottskläder. Ibland glöms det och i vissa fall har inte elever råd att införskaffa utrustningen. Burkinisarna är ytterligare en sak vi kan låna ut, säger hon.

– Det är en billig och enkel lösning, säger rektor Teresa Torle.

Svårt för flickorna att stå mellan

För Bareera Ahmad har burkinin inneburit att hon nu har lärt sig att simma.

– Jag är godkänd! Det är jätteroligt att simma, säger hon.

Men det har inte varit helt enkelt.

– Jag tyckte det var jättejobbigt och jag tänkte jättemycket på det. Vem ska jag följa, mamma och pappa, min religion, skolan eller betygen som ska bygga min framtid, säger Somayeh Heidary.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.