Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Högtalarna som ropar ut busslinjens namn låter för högt, menar paret Hagdahl – som har sovrummet meter från busshållplatsen. I klippet kan du höra hur det kan låta. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Bussutrop stör boende på Råå – paret Hagdahl har fått nog: ”Inte alls trevligt”

Uppdaterad
Publicerad

En busslinje, den så kallade Helsingborgsexpressen, har fått paret Stefan och Ingrid Hagdahl att sätta ner foten. De menar att bussens högtalare ibland låter alldeles för högt – och stör under tidig morgon.
– Vi vaknar förstås av ljudet, säger Stefan Hagdahl.

Sedan i september förra året har Stefan Hagdahl fört loggbok kring vilka bussar som låter högst, som låter normalt eller inte låter alls.

– Det finns ingen kontinuitet i högtalaren, den måste vara felprogrammerad, säger han.

När utropet är som högst störs Stefan och Ingrid Hagdahl.

– Jag blir irriterad när jag vaknar av höga ljud, det är inte alls trevligt, säger Ingrid Hagdahl.

Högtalarna som ropar ut busslinjens namn är till för personer med nedsatt syn. På Synskadades riksförbund ser man funktionen som högst nödvändig.

– Det är inte så roligt för dem – men det är väldigt viktigt för oss att den fungerar. Sedan begär ju inte vi ett högt ljud, säger vice ordförande Christer H Persson.

”Det är en katastrof”

Men det är tydligt att högtalarna inte fungerar som de ska. Vid två tillfällen när SVT är på plats vid paret Hagdahls bostad, meter från busshållplatsen, så fungerar ungefär hälften av utropen inte alls.

– Det är en katastrof, det betyder ju att jag vet att bussen har kommit, säger Christer H Persson.

Skånetrafiken: ”Det är ju inte bra”

Anders Engzell, som är presskommunikatör på Skånetrafiken, menar att ärendet ligger hos Skånetrafiken.

– Vi har ett ansvar att alla ska kunna resa kollektivt och det här är ett hjälpmedel för folk som är synskadade. Det ska vara samma volym överallt, så vi måste titta på varför det är så, säger han.

Men vad tror du det kan få för konsekvenser när bussen inte låter överhuvudtaget?

– Konsekvensen kan ju bli att synskadade i långa loppet inte kan åka kollektivt – och det är ju inte bra, säger Anders Engzell.

Systemet ska uppdateras

En fordonsspecialist på Skånetrafiken skriver i ett mejlsvar att de ska uppdatera systemet för utrop så att ljudvolymen minskar mellan klockan 19 till klockan 7.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer