Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Robert Nilsson är arbetsmiljöombud hos Byggnads. Han oroar sig för alla fallolyckor i branschen, en del med svåra skador som följd. Foto: SVT/TT

Byggfackets kamp mot fallolyckor: ”Onödigt lidande”

Uppdaterad
Publicerad

Varje år inträffar flera tusen fallolyckor på byggarbetsplatser runt om i Sverige. Många skadas allvarligt – ett lidande som kunnat undvikas, enligt byggfacket i Helsingborg.

Varje år sker omkring 3 000 fallolyckor på svenska byggarbetsplatser. Närmare 800 av dem händer i Skåne.

– Samtidigt finns det ett mörkertal, fall som aldrig anmäls, säger Robert Nilsson, regionalt skyddsombud på Byggnads i Helsingborg.

Många byggjobbare skadas. En del lindrigt men andra svårt efter fall på flera meter.

Brist på bevis

Robert Nilsson berättar om besök på arbetsplats efter arbetsplats där man av olika skäl åsidosätter arbetsmiljöreglerna. Han betonar en kombination av stress, slarv och okunskap hos samtliga parter.

– Det gäller både jobbarna och arbetsgivarna. Om alla följde de säkerhetsrutiner som finns skulle vi inte ha så många onödiga olyckor och mycket lidande hade kunnat undvikas.

Det största ansvaret för att olyckor sker anser han dock ligger på arbetsgivaren. Det finns regler kring arbetsmiljön som måste följas.

Rättegång med arbetsmiljöfokus

Byggfacket polisanmäler mellan två och fem fallolyckor varje år.

– Oftast läggs de ner i brist på bevis, säger Robert Nilsson.

Men snart startar en rättegång vid tingsrätten i Helsingborg som gäller en byggnadsarbetare i 30-årsåldern som föll närmare sex meter och skadades svårt vid ett bygge i Helsingborgstrakten. Så svårt att han fick men för livet.

Åklagaren föreslår att de två inblandade företagen får betala totalt 1,5 miljoner kronor.

– Det ska bli intressant att se hur tingsrätten resonerar i det här fallet. Det kan bli ett prejudikat, säger Robert Nilsson.

I klippet ovan kan du höra honom berätta mer om fallolyckorna inom byggbranschen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer