Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Två företag ställs snart inför rätta vid Helsingborgs tingsrätt, misstänkta för arbetsmiljöbrott med vållande till kroppsskada. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Föll sex meter från hemmagjord liftkorg – fick men för livet

Uppdaterad
Publicerad

Det var nära sex meter till marken när byggarbetaren ramlade ur liftkorgen och föll handlöst. Han fick men för livet av de svåra skadorna. Nu är två företag åtalade, misstänkta för arbetsmiljöbrott.

Hösten 2019 skulle hängrännor monteras på ett bygge i Helsingborgstrakten. En då 28-årig byggjobbare hissades upp i en hemmagjord arbetskorg med hjälp av en truck.

Men han föll ur korgen och slog i marken nära sex meter längre ner, troligen med huvudet före. Skadorna blev mycket svåra och den i dag 30-årige mannen fick men för livet.

Han är en av de omkring 3 000 byggjobbare som råkar ut för fallolyckor i hela landet varje år. Några skadas mycket allvarligt. 30-åringen är en av dem.

Kunde ha undvikits

Det rättsmedicinska intyget talar om att att huvudskadorna har påverkat hans talförmåga, rörelseförmåga, balans och minne. Mannen kommer troligen aldrig mer kunna arbeta igen och han är beroende av hjälp i vardagen.

Arbetsmiljöverket skriver i sin anmälan att olyckan med hög grad av sannolikhet hade undvikits om de ansvariga förebyggt risken för fall – som byggställning eller annan skyddsutrustning.

Åtal för arbetsmiljöbrott

Nu har kammaråklagare Jan Olin vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål väckt åtal. Han anser att de båda misstänkta företagen har begått arbetsmiljöbrott med vållande till kroppsskada.

Han kräver att företagen tillsammans betalar 1,5 miljoner kronor i företagsbot, 750 000 kronor var.

– Bland annat utfördes arbetet utan tillräckligt fallskydd och riskbedömdes inte. Arbetsmiljölagen har inte följts här, anser åklagaren.

Slutar med föreläggande

Det är inte så många arbetsolyckor som hamnar hos tingsrätten.

– Många slutar med strafföreläggande eftersom företaget erkänner sig skyldig till brottet. Då går det inte till åtal, säger Jan Olin.

SVT Nyheter Helsingborg har bara lyckats fått kontakt med ett av de åtalade företagen men representanten för det bolaget vill i dag inte kommentera händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer