Byskolorna het fråga i Bjärebygden

Uppdaterad
Publicerad

Ska tre små byskolor slås ihop till en? För väljarna i Bjärebygden är det en viktig fråga som debatterats när politikerna varit ute på turné.

Sedan Backaskolan i Grevie stängdes på grund av mögelskador bussas eleverna till Västra Karups skola fem minuter bort, i Torekov ligger Sandlyckeskolan – och det är dessa tre byskolors vara eller icke vara som diskuteras.

Inte alla partier har valt ståndpunkt i den här frågan än utan inväntar en utredning från skolförvaltningen. Men några vet vad de vill.

Omvalet i Båstad

– Vi tycker absolut ifrån Bjärepartiet att skolorna ska vara kvar i Grevie, Västra Karup och Torekov, här är 75-80 elever i varje skola, säger Bo Wendt (BP).

Samma åsikt har SD.

Liten uppslutning

– Man säger att varje skola ska ha 140 elever, minst, och det är ju ingen av vår skolor som har det och därför har vi gått ut och sagt att tre skolor ska bli en, säger Kerstin Gustafsson (M), och denna uppfattning delas av FP.

Det var liten uppslutning till politikerträffen i Grevieparken. Men ett par trapppor ner i samma hus, utanför fotbollsklubbens omklädningsrum, hittade vi bybor med åsikter i ämnet.

Stora klasser oroar

– Absolut är det skolan som är avgörande om vi ska få Bjäre att leva, säger Anders Dahl, en av kommuninvånarna som ska lägga en röst i Båstads omval den 10 maj.

– Jag förstår ju det rent ekonomiskt men samtidigt tycker man det är väldigt härligt att ha en skola i en så liten by som Torekov, det blir en samlingsplats, säger Joakim Syrstad.

Berta Burgos oroade sig för stora klasser om byskolorna slås samman.

– Just nu är här få barn, men vad händer om det någon gång i framtiden blir många barn?

SE MER: Här kan du se vad alla partier i Båstad tycker i skolfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omvalet i Båstad

Mer i ämnet