Statyn på Hamntorget i Helsingborg är återställd. Caroline Segers avslitna arm har ersatts av en ny. Foto: Ellinor Eke-Göransson

Caroline Segers vandaliserade staty återställd

Uppdaterad
Publicerad

Den vandaliserade statyn av VM-stjärnan Caroline Seger är nu återställd. Den avslitna armen har ersatts av en ny.

– Restaureringen har gått fort. Gjutformarna finns kvar, och så fort vi fick höra om vandaliseringen påbörjades en omgjutning av armen, säger Frida Keane, presskontakt hos sponsorn Coca-Cola till SVT Nyheter.

Helt ny kroppsdel

Hon berättar att det är en helt ny kroppsdel av cement, förstärkt med glasfiber och armeringsjärn, som fogats till statyn som tagit fram genom en 3D-skanning av Caroline Seger. 

– Det var väldigt angeläget att få den på plats i tid. Helsingborgs stad planerar att fira Caroline i morgon torsdag för hennes VM-bragd och landskamper, säger Frida Keane. 

”Viktigt kvinnor får synas”

Fyra statyer av svenska kvinnliga fotbollsspelare har i sommar placerats ut i stjärnornas hemstäder. Även Nilla Fischers staty i Linköping har vandaliserats. 

– Att det blivit så starka reaktioner stärker vår ambition att kvinnor måste få synas och ta plats. Först då går det att driva en förändring i attityd och engagemang, säger Frida Keane.

Det var i måndags som det stod klart att statyn på Hamntorget i Helsingborg var vandaliserad. Vänster arm var avsliten och vid ena foten fanns en fläck med röd färg. 

Skrev i sociala medier

Caroline Seger själv har uppmärksammat det hela i sociala medier. Så här skrev lagkaptenen på Instagram: 

”Kraften som finns i mig och alla fina människor där ute kommer för alltid att vara större än ett fåtal personer som gör fega saker. Vi som outtröttligt kämpar och banar väg för nästa generation kommer att fortsätta tills den dag då ni förstår att alla människor är lika mycket värda.”

Vandaliseringen av statyn är polisanmäld och utreds som skadegörelse.

– Det finns i nuläget ingen misstänkt. Utredning pågår och vi försöker hitta saker som kan föra den framåt, säger förundersökningsledare Peter Krisch.

Caroline Segers staty vandaliserades i helgen. Vänster arm slets av och vid ena foten fanns en fläck med röd färg. På ondagsmorgonen var den återställd igen. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.