Sjuksköterskan Catarina låg på akuten i 17 timmar

Uppdaterad
Publicerad

När Catarina Eek på grund av magsmärtor blev inlagd på Helsingborgs lasarett hamnade hon i en korridor på akuten, för det fanns ingen plats på avdelningen. – Min största fasa är att behöva åka in igen, att behöva stanna där nere utan sjukvård, omvårdnad och smärtlindring, säger hon.

Det var i början på februari som Catarina Eek, till vardags sjuksköterska på Helsingborgs lasarett, fick kraftiga magsmärtor. Hon åkte till vårdcentralen som remitterade henne till akuten.

– När jag kom till väntrummet var det fullt med folk, när jag var på toaletten tog någon min stol så då fick jag stå, berättar Catarina Eek.

Kris på akuten i Helsingborg

Till slut svimmade hon av sina smärtor och då fick hon komma in på akuten. Det bestämdes att hon skulle läggas in på en magavdelning, men där var det fullt. Hon placerades i en säng i en av akutens korridorer.

TV: Se hela inslaget här

Tog hennes säng

– Det var väldigt dålig smärtlindring. Man hade ordinerat ett preparat som inte fanns på akuten och man hade inte tid att gå och hämta det, säger hon.

Catarina Eek beskriver hur patienter, anhöriga och personal hela tiden gick förbi sängen där hon låg.

– Det är litet genant att ligga där och ha så ont och ligga och gråta, säger hon. Jag låste in mig på toaletten och det var ingen som frågade efter mig. När jag kom ut igen hade de tagit min säng.

Fast på akuten i sjutton timmar

Hon berättar att hon lade sig på en brits och var uppe och gick när hon orkade. Vid ett tillfälle svimmade hon av igen.

– Då satte de igång med undersökningar.

Hur länge hade du varit på akuten då?

– Jag kom in vid lunchtid dagen innan och det här var vid fem på morgonen.

Catarina Eek riktar ingen kritik mot personalen på akuten men hon är kritisk till att inte tillräckligt gjorts åt situationen på lasarettet i Helsingborg. Hon har anmält den, enligt henne, bristande vården på akuten till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Jag vill i alla fall visa att det inte är acceptabelt och jag hoppas att fler gör det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris på akuten i Helsingborg

Mer i ämnet