Foto: Linda Ekström

Rekord i övernattningar på akuten i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

I februari i år tvingades över 400 patienter övernatta i korridorerna på akuten i Helsingborg i väntan på en plats på en avdelning. – Vi har inte riktigt kunnat möta behovet av vårdplatser internt på sjukhuset, säger Harald Roos, divisionschef på sjukhuset.

Problemen med överbeläggningar på Helsingborgs lasarett är inte nya, det har varit problem i flera år. Men i februari i år var det värre än på många år. Då var det nio överbeläggningar per hundra vårdplatser på Helsingborgs lasarett, motsvarande siffra för Skåne var 5,5 och för hela landet 5,2.

Varnade 2014

Kris på akuten i Helsingborg

Redan 2014 varnade läkare för konsekvenserna när en vårdavdelning med drygt 30 platser på lasarettet stängdes. Förra året hölls krismöte med ansvarig politiker med anledning av den akuta vårdplatsbristen. Sen dess har det blivit ännu värre.

– Vi har ju tillsatt en akutvårdplatskoordinator som följer patienterna genom systemet. Vi har samverkan med olika kommuner för att se till så de plockar hem sina färdigbehandlade patienter men vi har inte nått någon lösning än, säger Yvonne Augustin (S), ordförande i sjukvårdsnämnd Sund.

Inte heller Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som granskat situationen tycker att åtgärderna räcker för att garantera patientsäkerheten. Så sent som i början på maj kom ett beslut från myndigheten där man bland annat kräver att lasarettet ser till att patienter som ligger kvar på akutmottagningen får läkemedel och att patienterna får den omvårdnad och övervakning de har behov av. IVO kräver också en handlingsplan när det gäller vårdplatser.

Upphandlat platser

Mycket av det IVO kräver är åtgärdat menar Harald Roos och mer är på gång. Bland annat har Region Skåne upphandlat 20 vårdplatser på en privat klinik i Vejbystrand, där man sedan tidigare haft tio platser och ledningen tittar också på om det går att minska behovet av vårdplatser.

– Det handlar om att öka samarbetet med kommun, med primärvård och vi har redan nu sett goda effekter av kommunens hemtagningsteam som startade i april. Vi har en förhoppning om att med de här vidtagna åtgärderna så ska situationen lätta på akuten, säger Harald Roos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris på akuten i Helsingborg

Mer i ämnet