Jonny Cato Hansson (C) siktar in sig på riksdagen. Foto: Gustaf Wallinder

Cato inte orolig för förlorat mandat – siktar mot riksdagen

Publicerad

Jonny Cato Hansson (C) har precis meddelat att han slutar i kommunen för att ta nästa steg i karriären – men hans plats kan hänga lös på grund av en felräkning. Men han är inte orolig, säger han.

På grund av en röstmiss så förlorar Centerpartiet ett mandat i riksdagen. Detta eftersom ett valdistrikt i Västra Götaland hade rapporterat in till landstingsvalet i stället för riksdagsvalet.

En plats mindre till C

Under måndagen meddelade Jonny Cato Hansson (C) att han nu ska lämna kommunen och ge sig in i rikspolitiken i stället. 24-åringen lämnar därmed sin post som ordförande för vård- och omsorgsnämnden.

Planen är att han skulle fylla ett av de nio extra mandat partiet fick efter valet. Men nu blir det en plats mindre efter felräkningen, som går till SD.

”Jag är inte orolig”

– Detta ska inte påverka mitt mandat, som det ser ut nu. Men det är ju också så att ingenting är klart förrän alla röster har räknats, säger Cato Hansson när SVT når honom.

Men är du orolig då?

– Nej, jag är inte orolig faktiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.