Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Charlotte Lilja Engman från Bjuv jobbar som häxa – hör henne berätta om hur hon ser på detta i klippet ovan. Foto: Anna Simonsson/SVT

Charlotte vill lyfta ordet häxa till något positivt: ”Jag är en stolt häxa”

Uppdaterad
Publicerad

Med en scarf runt huvudet flygande på en kvast tar sig häxorna till blåkulla vid påsk, eller hur ser det egentligen ut? Intresset för det paranormala ökar i Sverige enligt flera forskare, där bland annat häxan och häxkonst blir allt mer populärt.

I nordvästra Skåne bor flera häxor som driver egna företag eller som träffas i grupp för att utföra magi och Charlotte Lilja Engman i Bjuv är en av dem. Hon har så länge hon kan minnas velat jobba med häxeri och idag är det en stark passion för henne.

– Det är lite konstigt att jag började med detta eftersom det inte fanns någon i min omgivning som höll på med något sånt här, säger hon.

Hör Charlotte Lilja Engman berätta om hur hon ser på sin roll som häxa i klippet ovan.

Ökat intresse för det övernaturliga

I Sverige har intresset för det paranormala haft en stabil ökning genom åren där man bland annat kan se att folk har en positiv koppling till begreppet.

En studie gjord vid Göteborgs universitet visar att en tiondel av Sveriges befolkning tror på häxkonst, där begreppet oftast förknippas med bland annat andlighet och kvinnlig frigörelse.

Forskaren: Sociala medier spelar roll

Olivia Cejvan, forskare inom religionshistoria vid Lunds universitet, menar att sociala medier spelat en faktor i populariteten för häxor och häxkonst.

– Sociala medier har bidragit till att göra häxan synlig som symbol, det har dessutom tillfört en positiv laddning av begreppet.

Hur vet man om häxeri är på riktigt?

– När det gäller religion, det paranormala och andlighet, kan vetenskapen sakna svar. Kan logik exempelvis bota ett brustet hjärta, säger Olivia Cejvan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Olivia Cejvan, forskare inom religionshistoria berätta, om vad som kan ligga bakom det ökade intresset för häxor i klippet ovan. Foto: Anna Simonsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.