Männen döms för att vara inblandade i en spränging mot ett bostadshus i Ängelholm i april 2020. På adressen bodde vid tillfället en anhörig till en person som männen ansåg hade en skuld till dem. Foto: Ur polisens förundersökning

Hemliga chatten avslöjar: Här planeras sprängdådet

Publicerad

Två män, kända kriminella från Helsingborg och Malmö, döms till fängelse i vad som beskrivs som Helsingborgs första dom som bygger på bevis från det krypterade chatverktyget Enchrochat.

Enligt domen har männen varit inblandade i en sprängning i Ängelholm i april förra året samt ett försök till en sprängning av en restaurang i Helsingborg under samma period.

Bomberna var riktade mot en person som männen ansåg hade en skuld till dem efter att en så kallad ”knarktelefon” som mannen förfogat över tagits i beslag av polisen. Den mannen äger restaurangen och hans mamma bodde på adressen i Ängelholm.

Genom det krypterade chattverktyget Encrochat har den ena mannen stöttat den andra i tillverkningen av bomberna. Foto: Ur polisens förundersökning

I tingsrätten dömdes de två männen till 6 respektive 2 års fängelse – men hovrätten ändrar nu påföljderna till 5 år respektive 1 år och 3 månaders fängelse. Domen är en deldom. En annan känd kriminell från Helsingborg är fortfarande misstänkt i ärendet men inte åtalad i denna del.

Kända kriminella

Männen är inte okända för polisen. Den ena mannen dömdes för narkotikabrott i det så kallade Drottninghögsmålet och fick nyligen utdömt ett skadestånd av Justitiekanslern på totalt 110 000 kronor för att ha suttit häktad oproportionerligt länge i det målet.

Den andra mannen är dömd för en rad olika brott genom åren, bland annat grovt vapenbrott. Han har också varit häktad som misstänkt för inblandning i en uppmärksammad händelse i Malmö där en person sköts till döds och tre skadades, ett brott som han dock aldrig åtalades för.

Avslöjas av chatten

Det krypterade chatverktyget Enchrochat, som knäcktes av fransk polis förra året och som sedan dess lett till ett stort antal frihetsberövanden i bland annat Sverige, har varit central i de nu dömda männens kommunikation.

Genom chattarna har den ena mannen hjälpt den andra att bygga bomberna som använts vid sprängdåden – men nu fälls de i rätten av sina egna meddelanden.

Genom det krypterade chattverktyget Encrochat har den ena mannen stöttat den andra i tillverkningen av bomberna. Foto: Ur polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer