Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sammanlagt har de båda cheferna i Åstorps kommun tjänat 990 000 kronor, innan skatt, på att ha beredskapsansvar under de senaste två åren. Hör hur det gått till i klippet. Foto: SVT

Chef i Åstorps kommun får gå – tog ut extralön i två år

Uppdaterad
Publicerad

Under de två senaste åren har två chefer i Åstorps kommun tjänat nästan en miljon kronor utöver sina grundlöner. Delar av utbetalningarna har godkänts av kommundirektören Jonas Jönsson som först nu reagerar.

– Vi måste se vad det här handlar om. Beloppen är väldigt höga och det är orimligt, säger han.

Hör Jonas Jönsson i klippet ovan.

Uppdrag som anställda ska dela på

Beredskapsersättning är en slags jourlön som går till anställda inom kommunen som hanterar akuta ärenden utanför arbetstid. Tanken är att jouransvaret och därmed ersättningen ska delas mellan flera olika medarbetare. Men SVT Nyheter Helsingborg kan avslöja att nästan all ersättning på en förvaltning i Åstorps kommun uteslutande gått till två chefer.

– Det är inte tänkt att chefer ska ha den typen av beredskap. Det är inte alls bra. Det måste hanteras på fler. Det blir också väldigt höga belopp när det är chefer med höga löner som får ersättningen, säger Jonas Jönsson.

En miljon kronor på två år

Under det senaste året har en av cheferna, utöver sin grundlön på 63 300 kronor, i genomsnitt fått 30 000 kronor i beredskapsersättning varje månad.

Sammanlagt har de båda cheferna tjänat 990 000 kronor, före skatt, på att ha beredskapsansvar under de senaste två åren.

”Inget man ser enkelt”

Den ena chefens lönespecifikationer har godkänts av Jonas Jönsson själv utan att han reagerat under de år som ersättningen betalats ut.

– Det är inget man ser enkelt i vårt lönesystem. Då får man gå in och granska särskilt och det har inte funnits skäl till det förrän nu, säger han.

Samtidigt står det tydligt på lönespecifikationen hur höga summorna är. Borde du inte ha sett det?

– Ja det är klart att man kan gå in och kolla men det fanns inga signaler om detta. Men vi ser över det här och det kommer inte att se ut så här från och med nu.

Enligt Jonas Jönsson har en av de aktuella cheferna på eget initiativ beslutat att beredskapsansvaret ska ligga hos dem. SVT har utan framgång sökt de båda cheferna.

Får gå med omedelbar verkan

På torsdagen, samma dag som denna artikel publicerades, meddelade Jonas Jönsson att en av cheferna får lämna sitt jobb med omedelbar verkan.

– Vi är överens om att avsluta anställningen, säger kommundirektören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.