– Att det är så stora mängder blev en överraskning, säger Sophia Stringer på stadsbyggnadsförvaltningen. Foto: Havsresan/SVT

Chockupptäckt – miljontals fimpar vid avloppsrör i Öresund

Uppdaterad
Publicerad

Dykprojektet Havsresan kollade havsbotten vid dagvattenrören som mynnar ut i Öresund. Och hittade mängder av fimpar.

Havsresan är ett återkommande projekt där många dykare och forskare samlas på ett ställe och kartlägger livet under ytan, finansierade av kommuner, myndigheter och organisationer. I somras var projektet i Helsingborg.

Under måndagen berättade vi om hur dykarna hittade spökgarn med döda fiskar och djur.

Dykarna kollade också bottnen vid dagvattenrör som mynnar ut en bit ut i vattnet. Dagvattensystemet samlar upp regnvatten från stadens gator som leds direkt ut i Sundet utan att passera reningsverket.

Fimparna följer med

Men en del rökare använder dagvattenbrunnarna som askfat. Och då följer fimparna med ut i havet.

– Vi hittade miljontals, säger dykaren Jonny Magnusson.

– Vi visste att det förekommer, men att det är så stora mängder blev en överraskning, säger Sophia Stringer, projektansvarig på kommunens stadsbyggnadsförvaltning.

Visserligen sker en viss filtrering av dagvattnet med innehåll, men det är uppenbarligen lätt för föremål som fimpar att slinka förbi, enligt Sophia Stringer.

Hon säger också att fimpar är ett av de stora skräpproblemen även på land, på gator och torg, vilket SVT Nyheter Helsingborg tidigare rapporterat om.

– Samtidigt har den nya tobakslagen skickat ut rökarna på gatorna, nu när rökning på uteserveringar är förbjudet. Och det kan förvärra problemet, säger Sophia Stringer.

Se dykarnas bilder på fimparna i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.