Foto: Sofie Lahtinen-Carlsson

Clara från Söderåsen knep VM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

21-åriga Clara Olsson från Söderåsen tog på söndagen guld i islandshäst-VM i Holland.

– Det känns lite overkligt. Och såklart jättekul, säger hon till SVT Nyheter.

Clara tävlade tillsammans med hästen Thor i töltgrenen T2. Där fick de totalpoängen 7,13 och knep därmed guldet framför övriga fyra finalister.

”Spännande final”

– Det var en väldigt spännande final. Man få ju reda på poängen efter varje moment. I de två första låg jag sist, men på det sista momentet räknas poängen dubbelt, så där tog vi igen det. Det är vårt bästa moment.

LÄS MER: 21-åriga Clara vidare till VM-final

T2 är en specialgrenen av tölt. Ryttaren har tre varv till sitt förfogande för att visa tre olika moment: valfritt tempo tölt, långsam tölt och slutligen tölt på lösa tyglar. 

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om Clara Olsson, som vunnit två raka SM-guld. Hon fick dessutom högst poäng i sin tävlingklass Young Rider.

LÄS MER: Clara Olsson är redo för VM i Holland

Hela sitt liv

Clara Olsson har ridit i hela sitt liv men det var inte förrän för ett par år sedan som hon började satsa på att tävla.

Hur ska du fira guldet?

– Familjen är här och resten av laget, så vi får fira lite tillsammans.

Och Thor?

– Han gillar väldigt mycket att tävla. Man märker hur han reagerar när folk applåderar. Nu ska han ut och äta gräs och ha det bra. Thor är också nöjd, säger Clara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.