Foto: Anders Wiklund/TT/Arkiv

Coronaersättning till idrottsföreningar i Helsingborg

Publicerad

Handbollsklubben OV fick 483 000 kronor, Eskilsminne 43 000 kronor. Nu har regeringens stödmiljoner fördelats bland klubbar i bland annat Helsingborg.

OV:s beachhandboll skulle ha ägt rum i maj. Eskilscupen var planerad till senare i sommar. Men båda har ställts in på grund av coronaviruset. Det innebär kännbara ekonomiska förluster.

Nu har regeringens stödpaket till idrotten fördelats,

Handbollsklubben OV fick 483 000 kronor, framför allt tänkta att täcka förlusten för beachhandbollen.

Löser inte alla problem

– Vi är så klart tacksamma för stödet. Men det löser långt ifrån alla våra problem, säger klubbchef Mats Engblom.

Han räknar upp: förlorade intäkter från matcher och andra arrangemang, förlorade sponsorpengar.

– Men nu jobbar vi dygnet runt för att klara ekonomin så gott vi kan, säger Mats Engblom.

Inga pengar nu för inställda cupen

Fotbollsklubben Eskilsminne har redan sett miljonerna flyga sedan det blev klart att den stora Eskilscupen i början av augusti inte blir av. Det är ett arrangemang som omsätter drygt 10 miljoner.

Men det tas inte hlöjd för det i den utdelning som nu nått klubben. Den gäller bara arrangemang till sista juni. Nu har Eskilsminne fått 40 000 kronor. Men det täcker inte ens förlusterna under våren på omkring 200 000 kronor.

– Vi hoppas på ytterligare ett stödpaket som täcker resten av sommaren, säger klubbdirektör Karl-Johan Hallenborg Olsson

I så fall tänker klubben ansöka om några miljoner för att täcka förlusten från den uteblivna cupen.

Liksom för OV och även HIF är ekonomin just nu ett stort problem.

– Vi klarar inte det här på egen hand, konstaterar Karl-Johan Hallenborg Olsson.

Så fördelas idrottsstödet

Fördelningen av regeringens krisstöd på 500 miljoner kronor för perioden 12 mars till 30 juni ser ut så här: 91 procent går till idrottsföreningar och 9 procent till specialidrottsförbund. Stödet ska kompensera idrottsföreningens uteblivna intäkter och kostnader för inställda evenemang under perioden Pengarna börjar betalas ut på måndag den 15 juni.

Källa: Riksidrottsförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.