Klubbdirektör Joel Sandborg vill kämpa för supportrarna men menar att coronaläget går före allt annat. Foto: SVT/Markus Hjortsman

HIF kämpar för att flytta allsvenska matcher

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens besked att förbjuda sammankomster över 500 personer slår även mot Helsingborgs IF. Klubbdirektören vill nu att Allsvenskan skjuts fram för att undvika sportslig och ekonomisk förlust.

– Att spela utan publik skulle vara en förlust för alla fotbollsälskare men också ett stort ekonomiskt bakslag, vi har ju intäktsprognoser för alla kommande matcher, säger Joel Sandborg, klubbdirektör i HIF. 

Problemet är en konsekvens av coronaläget och regeringens senaste åtgärd för att stoppa spridningen. För HIF drabbar det närmast träningsmatchen hemma mot Norrby den 26 mars – som kommer spelas utan publik.

Coronavirus i Skåne

– Det var inte så många som hunnit köpa biljett och vi kommer kontakta alla personligen för att kunna hitta en lösning.  Men vi hade ju räknat med 1500 personer i publiken.

Vill flytta Allsvenskan

Större problem är det med den allsvenska matchen mot Varberg på Olympia den 5 april.

Föreningen Svensk elitfotboll, som representerar de allsvenska klubbarna, diskuterar nu med Svenska fotbollsförbundet om att skjuta fram alla ligans matcher.

– Vi hoppas på en lösning som inte drabbar oss lika hårt som tomma läktare skulle göra, jag tror alla klubbar vill det, säger Joel Sandborg.

Ekonomiskt bakslag oavsett lösning

Men även om spelschemat ändras så ser det ut att bli en ekonomisk förlust för HIF.

– Jag tror det, folk kanske inte vill komma på matcherna ändå, beroende på läget och sen kommer kanske vissa spelas under vintertid vilket drar mindre publik. Så det är klart det finns en osäkerhet.

Prioriterar coronaläget

I slutändan menar klubbdirektören ändå att inget är viktigare än hälsoläget i landet just nu.

– Att få stopp på spridningen av corona går före allt just nu och vi kommer göra vad som krävs för det. Samtidigt som supportrarna kan lita på att vi gör allt vi kan för att kunna ha dem på läktaren så småningom, säger Joel Sandborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet