Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Coronaviruset ökar på förskolor och skolor i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler elever och anställda blir sjuka i covid-19 i Helsingborg – från förskolan upp till gymnasiet. Skolchefen anser att man anpassat sig efter situationen men facket efterlyser svar på en rad frågor om åtgärder mot trängsel.

Exakt hur många fall som det handlar om är okänt.

– Men det är en markant ökning jämfört med augusti, säger verksamhetschef Matz Ingvaldsson.

Han berättar också att det inte handlar om klustersmittal. Istället är det en ganska jämn spridning inom hela skolan, från förskolan till gymnasiet.

– Det är några här och några där, som mest en handfull personer på en enhet. säger Matz Ingvaldsson.

Färre vikarier

Matz Ingvaldsson säger att man har vidtagit en rad åtgärder för att försöka förhindra mer spridning av viruset.

– Vi har anpassat oss på flera olika sätt. Vi har begränsat vikarieanvändningen och föräldrarna måste lämna sina barn utanför förskolan. När det finns smitta på en enhet undviker vi personalbyte mellan den och andra enheter.

Lärarnas Riksförbund anser emellertid att kommunen kan göra mer. På måndag skickar man ett brev med en rad frågor som facket vill ha svar på.

– Vi är inte riktigt nöjda med hur väl skolan lever upp till de hårdare krav som nu gäller för Skåne, säger kommunombud Petter Hedström.

Vill fråga om trängsel

Det handlar inte minst om trängseln på skolan.

– Våra frågor gäller bland annat stora samlingar i skoilan, som möten och konferenser, och hur elevernas lunch är organiserad. Men även om utvecklingssamtal med eleverna och deras vårdnadshavare, säger Petter Hedström.

Arbetstiderna kommer också upp – en lärare som har sista lektionen klockan 14 borde kunna få lämna skolan då och arbeta resten av dagen hemifrån.

– Då slipper de rusningstrafiken.

Matz Ingvaldsson tillbakavisar kritik mot trängsel på skolorna.

– Numera har vi inga stora samlingar. Vi måste hålla igång verksamheten men vi följer rekommendationerna och när det gäller möten gäller till exempel 50 personers-gränsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.