Soldaterna stod bland annat utanför Rådhuset och Knutpunkten. Foto: Helena Bohm NilssonVisa alla (5)
Visa alla (5)

Historisk hemvärnsövning inledd

Publicerad

Just nu pågår en stor hemvärnsövning i landet och i centrala Helsinborg övade hundratals hemvärnsmän på att försvara centrala punkter i staden.

– Det har gått fantastiskt bra, kopplat till att många människor kommit fram och pratat med oss. Vi har förklarat vad som hände och då har de varit positiva till vårt agerande i stan, berättar Jonas Bildtgård, bataljonschef från Berga i Helsingborg.

Runt om i Helsingborg stod militärfordon och beväpnade soldater i kamouflagekläder, bland annat utanför Rådhuset och Knutpunkten.

Jonas Bildtgård är bataljonschef från Berga är nöjd med dagens uppslutning. Foto: Helena Bohm Nilsson

Försvarsmakten beordrade under tisdagskvällen in all personal inom hemvärnets bataljoner att inställa sig för tjänstgöring. På nationaldagen har 2 000 hemvärnssoldater från de fyra Skånska bataljonerna Malmö, Helsingborg, Rinkaby och Revingehed patrullerat.

– Man kommer att se en hel del militärer, framförallt i Kristianstad och Helsingborg, där de patrullerar gatorna i centrum. I Malmö kommer de att positioneras vid en rad viktiga institutioner, säger Marcus Nilsson, kommunikatör för P7, Södra skånska regementet.

Många ville fotografera och titta in i militärfordonen. Foto: Helena Bohm Nilsson

I Helsingborg var intresset och uppslutningen stort enligt Jonas Bildtgård.

– Samtliga tycker det varit en häftig upplevelse. Jag tror att civila människor har en förståelse för att vi finns och vad vi gör. Vi är även ett stöd i det civila samhället, säger han.

Fredrik Brittmar är ställföreträdande kompanichef för 481:a kompaniet. Foto: Helena Bohm Nilsson

– Det är väldigt varmt, vi har mycket kläder på oss men det är intressant och roligt att vara med idag, säger Fredrik Brittmar, ställföreträdande kompanichef för 481:a kompaniet.

Övningen är rikstäckande och det är första gången sedan 1975 en så stor övning genomförs.

– Den stora anledningen till att vi gör det här är att vi vill testa systemet. Men det kommer inte att hända något mer än att de patrullerar och bevakar, säger Marcus Nilsson.

Huvudsyftet med övningen är att testa och öva organisationen. Foto: Helena Bohm Nilsson

Hur har det gått med tanke på att det var en överraskningsövning?

– Det har gått fantastiskt bra med tanke på att den var hemlig. Hemvärnet är frivilliga och de brinner verkligen för detta, säger Marcus Nilsson.

Vid klockan 16 beräknas övningen i sin helhet att vara avvecklad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer