Café i Röstånga centrum Foto: Anna Gjöres/SVT

Här arbetar man tillsammans för att hålla liv i byn

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att fler och fler väljer att flytta in till städerna, tvingas många skånska byar arbeta hårt för att fortsätta vara levande. En av dem är den Röstånga där invånarna hoppas att deras gemensamma initiativ ska få byn att utvecklas vidare istället för att tömmas.

Den lilla byn Röstånga ligger vackert vid foten av Söderåsens nationalpark. Här bor idag bor knappt 1000 personer och flera av dem har flyttat från större skånska städer. Här finns en lång tradition av engagerade bybor och kulturella initiativ.

Men när Nils Phillips flyttade hit från Malmö för 13 år sedan blev han orolig för att utvecklingen gick åt fel håll.

Svalöv

– Skolan blödde ekonomiskt och elevantalet gick ner. Om skolan försvinner på landsbygden kommer den aldrig igen och finns det risk att barnfamiljer slutar flytta hit.

Nils Phillips grundare föreningen Röstlånga Tillsammans Foto: Patrik Cegrini/SVT

Startade förening

Långt tillbaka fanns här i Röstånga ett Systembolag, ett äldreboende, en järnvägsstation och en lång rad butiker. Idag finns bara ett fåtal butiker kvar. För att försöka stoppa utvecklingen startade Nils Philips föreningen Röstånga Tillsammans som skulle samla initiativ från gamla och nya bybor och försöka att hålla liv i byn.

– På landsbygden måste man hitta nya sätt och vara lite innovativ kring hur man ska få saker att bli ekonomiskt och socialt hållbara.

Idag har föreningen bland annat ett fastighetsbolag för att bevara byggnader, förvandlat den gamla stationen till en restaurang, driver en minikonsthall, köpt in en gemensam buss och äppelpress och bygger en bybastu.

Även kritiska röster

Många bybor stödjer projekten, men SVT Nyheter stöter också på kritiska röster.

– Det finns många bra initiativ, men det har det alltid gjort i Röstånga, berättar en man som inte vill ställa upp på intervju.

Ett av de problem som kommer upp är att det inte finns bostäder som är anpassade till äldre som vill bo kvar i byn. Med ett par undantag har det inte byggts nytt i byn på 30 år.

Men just nu pågår planeringen för flera olika bostadsprojekt, bland annat en eko-by. Och enligt Nils Phillips kan man se tecken på att utvecklingen går åt rätt håll igen.

– Idag säljs husen snabbt och det har det aldrig gått så mycket barn i skolan som nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svalöv

Mer i ämnet