De kan bli socialdemokraternas ledande politiker i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Bara två namn har nominerats som Socialdemokraterna i Helsingborgs ledande politiker i rådhuset efter avgående Ingela Andersson. Det är två män med många år i politiken.

Ola Möller och Jan Björklund har fått ungefär lika många nomineringar. Av de 27 socialdemokratiska föreningarna i staden har ett tjugotal lämnat in nomineringar. Den 29 februari ska medlemmarna rösta fram vem som ersätter Ingela Andersson som idag är kommunalråd och 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Det har spekulerats om Kent Härstedt som tänkbar efterträdare, men han finns inte bland de nominerade. Kandidater kan nomineras fram till midnatt till lördag, men det troliga är att det inte kommer fler namn, enligt valkommitténs ordförande Kjell Lundin.

”Mycket glad för”

– Jag tror att fler har tillfrågats men att de har avböjt. Vi har två jämngoda och starka kandidater. Det är jag mycket glad för, säger Kjell Lundin.

Jan Björklund är idag ledamot i kommunfullmäktige och 2:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Han är också vice ordförande i Helsingborgs arbetarekommun.

Ola Möller har åtskilligt fler uppdrag i rådhuset. Han är bland annat kommunalråd för oppositionen, ledamot i kommunstyrelsen och Helsingborgs finansutskott, och 2:e vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.