Så tycker Båstads partier

Uppdaterad
Publicerad

Byskolornas framtid, ekonomin och varifrån Båstad ska ta sitt vatten var stora frågor i SVT Nyheters valdebatt. Men dessutom: behöver Båstad en skyskrapa?

Det var efter höstens kommunval i Båstad som 27 ogiltiga valsedlar räknades med i det slutgiltiga resultatet. Socialdemokraterna som förlorade ett av sina mandat överklagade och fick rätt. Nu ska röstningen tas om och på tisdagen möttes partiernas företrädare i en het debatt på biblioteket i Båstad. Som väntat låg fokus på skolorna i området.

Bjärepartiets toppnamn Bo Wendt är fast besluten om att försöka behålla de mindre skolorna.

Omvalet i Båstad

– Jag står benhårt fast vid att vi ska byskolorna kvar, sa han i debatten.

– Jämfört med Norrland och Bergslagens mått har vi stora skolor, lägger vi ner dem dör landsbygden. Det är jätteviktigt för att vi ska få tillväxt och en levande landsbygd att ha kvar de här skolorna.

”Det är fel”

Han fick snabbt svar på tal från Moderaternas Kerstin Gustafsson:

– Det är fel att byarna minskar. Vi vill ha en större skola där vi kan ge våra barn den bästa pedagogiken. I dag är de för små. Vi vill ha fler behöriga lärare på en och samma skola och att alla barn ska bli sedda, sa hon.

Pekade på ekonomin

Bo Wendt stod på sig och pekade på – som han anser – kommunens svaga ekonomiska situation:

– Jag kan inte förstå hur Moderaterna och Folkpartiet ska få ihop ekvationen. Nu vill man bygga ny skola, jag har räknat med en grovkalkyl att det skulle kosta 150 miljoner kronor. När ekonomin är så illa, hur ska man lösa den här ekvationen?

Thomas Andersson från Folkpartiet svarade:

– Hur det ska gå till, bygga om eller bygga nytt, det ska vi ha en öppen dialog kring med lärare och föräldrar. Vi ska fortsätta ta hand om ekonomin på ett ansvarsfullt sätt. ​

Kristdemokraternas Ingrid Edgarsdotters vilja var att behålla skolorna för de yngsta eleverna.

Debattdeltagare

  • Bo Wendt (BP)
  • Uno Johansson (C)
  • Ingrid Edgarsdotter (KD)
  • Carolin Gräbner (SD)
  • Ingela Stefansson (S)
  • Katarina Toremalm (MP)
  • Kerstin Gustafsson (M)
  • Thomas Andersson (FP)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omvalet i Båstad

Mer i ämnet