Att skjuta någon är inget någon polis vill göra, enligt områdeschef Sven Holgersson. Foto: Johan Nilsson / TT / SVT

”Det är oerhört tragiskt för en polis att skjuta någon”

Uppdaterad
Publicerad

Den 50-årige mannen gjorde utfall mot polisen med en kniv i varje hand. Poliserna på plats såg ingen annan utväg än att skjuta honom i benen.

– Det var strax efter 22-tiden på fredagskvällen som vi fick larm om att en man satt här med knivar i händerna, berättar Sven Holgersson som är områdeschef för polisen i nordvästra Skåne.

Mannen satt, enligt polisen, utanför entrén på polishuset i Helsingborg.

Knivman skjuten av polis i Helsingborg

– Ganska snabbt kunde poliserna på plats förstå att det handlade om en ”suicide by cop”, alltså att han var självmordsbenägen, och när han gjorde utfall med knivarna så såg de ingen annan utväg än att skjuta honom i benen, säger han.

Inledde räddningsarbete

Så fort de fått knivarna ur händerna på mannen ägnade de sig åt räddningsarbetet tills ambulansen kom till platsen, enligt Sven Holgersson.

– Att skjuta någon är inget någon polis vill göra och jag är stolt över mina kollegor som skötte det så proffsigt och satte igång med hjälpinsatser på mannen.

– Det är oerhört tragiskt både för den skjutne mannen, för dennes anhöriga och för mina kollegor som var tvungna att skjuta honom, säger Sven Holgersson.

Misstänkt för mordförsök

Han säger också att det är ovanligt att poliser behöver avlossa skott mot någon.

– Jag har jobbat som polis i 40 år och jag har dragit mitt vapen många gånger men aldrig avlossat ett skott mot en person. Även om mina kollegor inte har gjort något fel så kommer det här att finnas med i deras huvud under lång tid framöver att de har varit tvungen att skjuta på en person.

Mannen är misstänkt för mordförsök på två polisen och vårdas för sina skador på sjukhus. Händelsen ska också utredas internt, vilket är rutin när polisvapen har avlossats.

De inblandade poliserna får hjälp med stöttning och samtal efter händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivman skjuten av polis i Helsingborg

Mer i ämnet