Professorn i polisforskning, Johannes Knutsson, menar att bestämmelsen som styr när och hur svensk polis får skjuta är föråldrad och alldeles för krånglig. Foto: TT

Polisforskaren: ”Sveriges bestämmelser är föråldrade”

Publicerad

Polischefen Ulf Johansson tycker inte att svensk polis skjuter för lättvindligt eller för ofta, sa han i Aktuellt på fredagskvällen.

Men professorn i polisforskning, Johannes Knutsson, menar att bestämmelsen som styr när och hur svensk polis får skjuta är föråldrad och alldeles för krånglig.

– Den var fel redan från början och man borde ha ändrat den för länge sedan. Man borde snegla på Finland, säger Johannes Knutsson.

Knutsson tycker att det finns flera skäl att titta på våra nordiska grannar. I Finland skjuter polisen lika ofta som i Sverige, men med mycket färre skador och dödsfall jämfört med den svenska polisen. I Norge är polisen vanligtvis obeväpnad, med vapnet inlåst i bilen.

Hör hela intervjun med polisforskaren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.