Regionpolischefen Ulf Johansson bekräftar för SVT att det avlossades flera skott mannen i 20-årsåldern med Downs syndrom sköts ihjäl av polisen. På bilden syns polisens undersökning av området. Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Polischef bekräftar: Flera skott avlossades mot 20-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Skotten som avfyrades mot, och dödade, en man i 20-årsåldern med Downs syndrom i Stockholm gjordes av utryckningspoliser som var först på plats.
– Det stämmer, säger regionpolischefen Ulf Johansson i en intervju med SVT Nyheter.

Däremot vill inte regionpolischefen för Stockholms län gå ut med antalet skott som avlossades i samband med skjutningen. Att det var fler än en polis som sköt har chefsåklagaren redan bekräftat.

Men Ulf Johansson delger delar av händelseförloppen som slutade med att en man med funktionsnedsättning avled.

Flera skott avfyrades

Larmet kom till polisens tidigt på torsdagsmorgonen om att en person hade skådats med ett föremål som likande ett automatvapen, som sedan visade sig vara ett leksaksvapen.

– Tre polisbilar kom till platsen. Och det stämmer att det var utryckningspoliser som sköt verkanseld och att flera skott avlossades, säger Johansson.

De som åkte till adressen i Vasastan i Stockholm där mannen befann sig var tre radiobilar från citypolisen. Bilder tagna från innergården visar att en kula har gått igenom ett fönster.

– När de kom fram till innergården inträffade en konfrontation som de upplevde som hotfull.

Fanns kriminella i området

Polisen som åkte på larmet hade med sig informationen att det vistas personer i området med koppling till kriminella miljöer. Om det har haft påverkan på utgången av ingripandet vill inte polischefen svara på i nuläget och hänvisar till pågående förundersökning.

Till platsen anlände även polisens insatsstyrka, men först efteråt och de ska inte ha ingripit utan bara säkrat omårdet.

Polischefen riktar sina tankar till anhöriga

Dagen efter polisskjutningen beklagar polischefen det inträffade.

– Det är en fruktansvärd händelse och mina tankar går till hans familj och anhöriga, säger Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholms län.

Utreder om tjänstefel begåtts

En utredning pågår nu om ett tjänstefel har begåtts i samband med skjutningen. Chefsåklagare Martin Tidén bekräftar också för SVT Nyheter att det var fler än en polis som avlossade skott.

Han säger också att mannen anmäldes försvunnen en timme efter den aktuella händelsen.

– Förundersökningen kommer bland annat utreda om poliserna kunde se något som tydde på att pistolen var oäkta eller att mannen var funktionsnedsatt, men det är inget som vi kan svara på i nuläget, säger chefsåklagare Martin Tidén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eric Torell

Mer i ämnet