Vittne stötte på 20-årige Eric bara minuter innan skjutningen

Publicerad

Moohialdin Ali Al Surmi mötte 20-årige Eric på en innergård bara minuter innan han blev skjuten av polisen. Efter skjutningen gick Moohialdin, som bara talar arabiska, fram till poliserna för att förklara mannens mentala tillstånd. Då fick han själv en pistol riktad mot sig, berättar han för SVT Nyheter.

Moohialdin Ali Al Surmi blev vittne till delar av den kritiserade polisinsatsen under den tidiga torsdagsmorgonen. Han satt på en bänk på en innergård i Vasastan när Eric kom fram till honom.

– Jag förstod att han hade någon form av funktionsnedsättning eftersom min kusin är likadan. Han hade en pistol i handen och gick mot mig och jag blev förvånad och rädd, säger han.

Han var först osäker på om pistolen var äkta eller inte, men förstod sedan att det var en låtsaspistol.

Blev hotad med pistol

Moohialdin Ali Al Surmi log mot Eric och försökte bemöta honom vänligt. Efter en liten stund gick Eric därifrån men kom strax tillbaka igen. Moohialdin såg att han klättrade ner från en bergslänt på innergården och försvann utom synhåll. 

– Han kom hit ner, kastade leksakspistolen och gick ner. Sen tog han upp pistolen igen när han såg poliserna.

Efter skjutningen fick han syn på poliserna och förstod att de hade stött på Eric med det förmodade vapnet.

– Jag kände mig ledsen för hans skull och försökte prata med poliserna för att förklara hans mentala tillstånd men de gav mig ingen chans utan riktade pistoler mot mitt ansikte, säger Moohialdin.

Strax därpå mötte Moohialdin sin bror och de två bröderna bevittnade och filmade den fortsatta polisinsatsen från en lägenhet strax intill.

Polisen vill inte kommentera

Polisen har påbörjat en utredning för att se om ett tjänstefel har begåtts i samband med skjutningen. De vill inte kommentera Moohialdin Ali Al Surmis vittnesmål.

– Vi kan inte gå in på några detaljer, vi avvaktar tills vi har rett ut hela händelseförloppet, säger Åsa Wallentin, presskontakt i polisregion Stockhoklm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eric Torell

Mer i ämnet