Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Sundstorget i Helsingborg står granen som Svenska kyrkan samlar in pengar med, för att hjälpa ekonomiskt utsatta. Diakonen Carina Sandman Andersson berättar i videon om tuffa möten. Foto: Cecilia Jönsson Silfversparre/SVT

Här är granen som ska ge barnfamiljer hjälp med mat till jul

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barnfamiljer behöver hjälp med mat på bordet och andra nödvändigheter som vinterkläder till barnen. Inte minst i juletid. Det märker Svenska kyrkan i Helsingborg. Ett sätt att hjälpa är ett julgransprojekt.

Vi träffar Carina Sandman Andersson, diakon vid Gustav Adolfs församling, vid den stora granen på Sundstorget. Den är en del i kyrkans satsning ”Swish for a wish” – alla kan swisha pengar som går till de familjer som behöver hjälp. När någon tryckt på sänd-knappen så börjar granen spela och lampor lysa.

– Hittills har vi fått in över 20 000 kronor som ska gå till barnfamiljer, säger hon.

Gränsen passerades

De kraftiga prisökningarna i år har drabbat inte minst familjer som redan levde på gränsen – med låga pensioner, försörjningsstöd, sjukersättning och arbetslöshetsersättning.

När priserna på mat, hygienartiklar och allt annat steg passerades gränsen.

– Häromdagen satt en pappa framför mig och grät av hunger och trötthet. Han hade inte ätit – den mat han hade råd med gick till hans barn, berättar Carina Sandman Andersson.

Han är bara en av många ensamstående föräldrar med barn som inte längre klarar vardagen och basutgifter som maten.

Dubbelt så många

Även organisationen Prosit, som också arbetar med att hjälpa utsatta familjer i hela Nordvästskåne, har märkt att fler behöver hjälp. Ansökningarna till Prosits julsatsning ”Mat på julbordet” har nästan fördubblats sen förra julen.

– I fjol hade vi 160 ansökningar. I år är det över 300, säger Eva Johannesson, en av de som står bakom Prosit.

Pengarna från julbordssatsningen ska omvandlas till presentkort i matbutiker. Men många ber också om hjälp med saker som skor, kläder och aktiviteter för barnen. Hittills i år har gruppen lagt ut 130 sådana förfrågningar om hjälp på sin sida på Facebook.

– Ensamstående med barn är den största gruppen, säger Eva Johannesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.