En tredelad bild visar till delar av de digitala hjälpmedlen för äldre, bland annat ett digitalt schema, samt ikoner som visar om kaffekokaren är igång, spisen påslaget eller dörren låst. I mitten av bilden syns Mia Wihlborg. Foto: SVT

Digitaliserat boende ska underlätta för äldre i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Självtvättande toalett, digitala medicinscheman och en gungstol som är lätt att somna i. I Landskrona tittar man just nu på digitala lösningar i hemmet som ska förenkla vardagen för äldre människor.

Det är Landskrona stad, Landskronahem och Landskrona Energi som står bakom projektet. De har tillsammans färdigställt en visningslägenhet i Landskrona där exempel på omsorgslösningar för äldre är installerade.

– Målsättningen är inte att ta bort hemvården, det handlar om att lägga tid på rätt saker, säger Mia Wihlborg, projektledare från Landskrona Energi.

En viss del av tekniken som finns i visningslägenheten är redan ute på marknaden – andra saker är tänkta att installeras i framtiden.

– Det finns en fantastisk modern gungstol som gör att man somnar både skönt och snabbt, den skulle jag kunna tänka mig redan nu, säger Torkild strandberg (L), kommunalråd som var på plats i visningslägenheten under fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.