Fiskar dog av cyanidförgiftning i Landskrona. Foto: Länsstyrelsen i Skåne

Död fisk i Landskrona innehöll cyanid

Uppdaterad
Publicerad

Död fisk som hittades i hamnen i Landskrona i våras innehöll höga halter av cyanid, visar ny provtagning.

Länsstyrelsen Skåne anser att det är osannolikt att cyanidutsläppen kommer från någon annan verksamhet än Befesa Scandust.

I en inlaga till mark- och miljödomstolen kräver Länsstyrelsen att bolagets ansökan om nytt miljötillstånd ska avvisas.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Återkommande problematik

– Det finns en återkommande utsläppsproblematik i Scandust Befesas närområde. Från Länsstyrelsens sida anser vi att detta måste utredas innan ett nytt miljötillstånd blir aktuellt, säger Dave Borg, chef för Länsstyrelsen Skånes miljöprövningsenhet, i ett pressmeddelande.

Befesa Scandust har ansökt om ett nytt miljötillstånd för att återvinna tungmetaller. Ansökan, som innehåller såväl egenkontroll som en miljökonsekvensbeskrivning, anger att verksamheten är fri från störningar på omgivningen.

– Att det skulle vara osannolikt att cyaniden inte kommer från något annat ställe än oss, det får Länsstyrelsen stå för. Alla våra prover visar inget. Vi släpper inte ut något som inte är ok. Vi vet ju att rökgaserna vi släpper ut renas med vatten och det vattnet renas i sin tur i vår egen reningsanläggning innan det släpps ut, säger Befesa Scandusts chef Fredrik Trydegård, till SVT Nyheter Skåne/Helsingborg.

Länsstyrelsen Skåne konstaterar i inlagan att verkligheten uppvisar tecken på negativ påverkan från sökandebolaget. Det kommunala reningsverket Lundåkraverket har slagits ut vid upprepade tillfällen, och reningsverkets brunnar som ansluter till Befesas industriområde indikerar förekomst av cyanid och tungmetaller.

Hög cyanidhalt i fisk

– Analysen av fiskdöden i hamnbassängen 23 april förstärker farhågorna om cyanidutsläpp, säger Dave Borg. Analysen som blev klar i november visar att den döda fisken i hamnbassängen innehöll 30 mg cyanid/kg TS, en mycket hög halt. Med utgångspunkt från analysen och tidigare problematik begär Länsstyrelsen att mark- och miljödomstolen avvisar Befesa Scandusts ansökan om miljötillstånd.

Länsstyrelsen kräver också att domstolen skjuter upp förhandlingen och för att bolaget ska kunna komplettera sin ansökan med en utvidgad cyanidprovtagning, och en redogörelse över funktionaliteten i den interna vattenreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Mer i ämnet