Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Arbetsmiljöverkets Lina Boyd berätta om hur arbetsrelaterade dödsfall skulle kunna undvikas. Foto: SVT

Dödliga arbetsplatsolyckor ökar – högsta antalet på 12 år

Uppdaterad
Publicerad

Bara hittills i år har fyra personer omkommit i arbetsrelaterade olyckor i Skåne, uppger Arbetsmiljöverket. Det är ungefär lika många som vanligtvis drabbas under ett helt år.

Enligt sektionschef Linda Boyd skulle nästan alla dödsolyckor kunna undvikas.

Efter de senaste årens toppnoteringar är antalet arbetsolyckor tillbaka på ungefär samma nivå som före pandemin. Trots detta är antalet arbetsolyckor med dödlig utgång det högsta på 12 år i Sverige, 33 stycken enligt Arbetsmiljöverket. I Skåne har redan lika många dödsfall rapporterats som vanligtvis inträffar på ett helt år.

En av dem var den allvarliga arbetsolyckan i Ängelholm, där två män omkom efter att ha andats in giftig gas i en tank. Den utreds av Arbetsmiljöverket som väntar svar från företaget angående vad som orsakade händelsen.

Lina Boyd, sektionschef för avdelningen för inspektion på Arbetsmiljöverket i Malmö, poängterar dock att årets siffror kan vara tillfälliga och att man i nuläget bör akta sig för att dra slutsatser från dem.

Utsatta branscher

Arbetsmiljöverket ser efter att lagar om arbetsmiljö och arbetstider följs och inspekterar verksamheter där man ser risk för brister. Myndighetens statistik visar att flest dödsolyckor sker inom byggsektorn, transportsektorn och skogs- och jordbruk.

– Det är främst de sektorer där det finns tunga maskiner och höga höjder som vi ser dödolyckorna, berättar Lina Boyd.

Centralt för en säker arbetsmiljö är samverkan mellan Arbetsmiljöverket, andra myndigheter, politiker, arbetsgivare och arbetstagare, menar hon.

”Lång väg kvar”

Hur fungerar det arbetet?

– Eftersom vi har dödsolyckor i Sverige har vi en lång väg kvar att gå. Varje dödsolycka är onödig. Vi har lite svårt för att kalla det olycka eftersom vi egentligen menar att hade det förebyggande arbetet med riskbedömningar och insatser fungerat, hade de allra flesta dödsfallen kunnat undvikas.

Hör i klippet om vilka åtgärder som saknas för att förhindra dödsolyckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.