Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mannen i 20-årsåldern misstänks ha strypt sin granne med en laddningskabel till en mobiltelefon. Foto: Jan Emanuelsson / LocalEyes / Polisen

Man döms till 14 års fängelse för mord i Åstorp

Uppdaterad
Publicerad

Mannen och kvinnan bodde i samma kollektivboende och umgicks dygnet innan mordet ägde rum. Nu döms mannen i 20-årsåldern till fjorton års fängelse för att ha strypt kvinnan.

Det har inte framkommit något tydligt motiv till varför mannen mördade kvinnan.

I domen står det även att mannen som är i 20-årsåldern ska ha mått psykiskt dåligt under en tid. Men enligt den rättspsykiatriska undersökningen var mannen inte allvarligt psykiskt störd varken vid undersökningen eller under mordnatten. 

Hittades efter flera dygn

Mordet ägde rum den 25:e november 2020, men kvinnans kropp hittades tre dygn senare. Hon var blodig, hade flera stick- och skärskador och en kudde över huvudet. Runt halsen hade hon en USB-kabel.

I domen står det att våldet varit grymt och närmast sadistiskt. att avsikten måste varit att skända kvinnan och orsaka henne mycket fysisk smärta.

Det har varit svårt att fastslå exakt dödsorsak eftersom kvinnans skador varit så omfattande.

Filmade sig själv under pågående brott och publicerade

Det finns en nio sekunder lång film som mannen själv spelat in. Där ser man hur han med handske på tar stryptag om kvinnan som redan då är mycket skadad men vid liv. Filmen har även publicerats på Snapchat.

Mannen har själv bekräftat att det är han på filmen men förnekar brott och kommer att överklaga domen.

Han döms för att ha strypt henne. Teorin är att han efter den filmade sekvensen trätt usb-sladden kring hennes hals, vilket styrker att hans avsikt varit att kväva henne.

Mannen skulle fyllt 21 en dryg vecka efter mordet, men det gör att han enligt svensk lag inte får dömas till mer än 14 års fängelse.

– Det är en alldeles för stor straffrabatt, jag tycker det är fel, säger åklagare Erika Ekvall.

– Tycker åklagaren så får hon söka en väg som politiker, tingsrätten har dömt efter lagen som riksdagen stiftar, säger advokat Daniel Roos.

Brände bevis

Efter mordet har mannen försökt undanröja bevis genom att gömma egendom i skogen, elda kläder han burit vid brottstillfället och städa på brottsplatsen.

Mannen nekar till brott och försvaret hävdar att kvinnan angripit mannen med kniv och att han handlat i nödvärn. Samtidigt säger mannen att han inte minns allt och att han hamnat i ett psykotiskt tillstånd. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer