Pontus Pålsson (M) överklagar sin dom till Högsta domstolen. Foto: SVT och TT

Domen mot Pontus Pålsson (M) står fast

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen prövar inte hovrättsdomen mot Pontus Pålsson (M). Åstorpspolitikern fälldes för grundlagsbrott efter att ha försökt ta reda på om en anställd lämnat uppgifter till media.

”Har du blivit intervjuad av reporter från SVT kring anklagelser mot mig?” Så skrev gruppledaren för Moderaterna i Åstorp, Pontus Pålsson, i ett mejl till en tjänsteman och blev polisanmäld.

I januari dömdes han för att ha försökt ta reda på vilka tjänstemän som pratat med SVT i samband med en konflikt. Hovrätten fastställde domen i höstas, något som överklagades till Högsta domstolen, som nu beslutat att gå på hovrättens linje och alltså inte pröva det unika fallet. 

Rättegång mot Pontus Pålsson

LÄS MER: Pontus Pålsson (M) skyldig till grundlagsbrott

”Visar att förbudet fungerar”

Juristen och forskaren Tommy Iseskog är specialist inom arbetsrätt och säger att dagens besked visar att efterforskningsförbudet fyller sin funktion.

– Förbudet mot att efterforska en källa är väldigt strikt, det är ett väldigt tydligt förbud mot att fråga vem som har sagt det ena eller andra. Det här fallet visar att efterforskningsförbudet verkligen fungerar, säger han.

Att som kommunföreträdare efterforska vilka anställda som pratat med media är förbjudet eftersom anställda ska kunna larma om missförhållanden utan att behöva oroa sig för repressalier.

Vad dagens besked innebär för moderatpolitikerns politiska framtid är dock oklart.

– Om man är anställd av kommunen så är det här ett så pass allvarligt felsteg så det är grund för avsked, men är man politiker så omfattas man inte av det arbetsrättsliga systemet, då är det politiken som måste bestämma, säger Tommy Iseskog.

– Politiken får ta ställning i frågan, kan vi ha en person som representerar oss som begår en brott i den här rollen, det borde man fråga sig.

Pontus Pålsson (M) själv fast besluten att fortsätta

Pontus Pålsson (M) skriver i ett mejl till SVT Nyheter Helsingborg och ger sin syn på att HD väljer att inte ta upp fallet.

– Jag hade naturligtvis hoppats att HD skulle meddela prövningstillstånd. Nu står hovrättens dom fast och den innebär att alla ledamöter – även oppositionen – i en kommunstyrelse anses vara företrädare för kommunen. Styrelsen och KF-gruppen i Åstorp har flera gånger uttalat sitt förtroende för mig som gruppledare och mest kryssade ledamot. Med detta och den nya rättspraxisen som utgångspunkt är jag fast besluten att fortsätta med mitt starka engagemang och att driva de sakfrågor som väljarna anförtrott mig, skriver han i ett mejl till SVT Nyheter Helsingborg.

”Det är besvärande”

SVT har försökt nå Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för Skånemoderaterna, för en kommentar. Så här sa han till SVT när hovrättsdomen kom.

– Det är besvärande att en moderat politiker döms för ett brott av det här slaget. Såvitt jag vet är det första gången. Vi är lite osäkra på praxis. Både de lokala kollegorna och vi på regional nivå får sätta oss ned och diskutera vad som ska hända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång mot Pontus Pålsson

Mer i ämnet