Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunekologen Maria Thyr, i Ängelholms kommun, inspekterar Rönnen som är en av dovhjortarnas favoritföda. Hör henne berätta mer i klippet ovan. Foto: Erik Ragnar Danielsson/SVT

Dovhjortsstammen ökar i Kronoskogen i Ängelholm – dubbelt så många ska skjutas

Publicerad

Under flera års tid har dovhjortsstammen ökat i Kronoskogen utanför Ängelholm. Det har gjort att växtligheten tagit skada och därför ska man nu skjuta dubbelt så många dovhjortar.

I fem års tid kommer Ängelholms kommun att dubbla jakten på dovhjortarna i Kronoskogen. Dovhjortens favoritmåltid är skogens tall- och lövträd som nu har betats av så mycket att träden bara blir till buskar.

– De senaste 10 till 20 åren har det gått från enstaka djur till att man tittar på hundra djur och det leder till att det blir en artfattigare och kanske tråkigare skog, säger Maria Thyr, kommunekolog i Ängelholms kommun.

”Kraftig ökning av dovvilt i Skåne”

Enligt länsstyrelsen Skåne finns det inga exakta siffror på dovhjortsstammen eftersom det inte görs någon inventering på djuren. Men den rapportering som görs när djuren skjuts är en indikation på hur det ser ut.

– Avskjutningen kan säga oss hur trenden i populationsutvecklingen troligtvis ser ut och den visar på en kraftig ökning av dovvilt de senaste 15 till 20 åren, både nationellt och i Skåne, säger Cajsa Söder, klövvilthandläggare länsstyrelsen Skåne.

År 2010 avrapporterades 19 280 dovhjortar in i landet. Elva år senare hade siffran ökat till 70 600, en ökning med nästan 370 procent, visar statistik från Viltdata. För Skånes del sköts 8 880 dovhjortar 2010 och elva år senare ökade antalet dovhjortar till 21 572, en ökning med drygt 240 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.