Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den politiske vilden Elin Luckmann är en av dem som nu går till lokala partiet Vår Framtid. Se mer i videon ovan. Foto: Linda Ekström

Dramatiken fortsätter i Klippan-politiken: Politiska vildar går till lokalt parti

Uppdaterad
Publicerad

Dramatiken fortsätter i Klippans politiska liv. Nu går nästan samtliga politiska vildar till lilla lokala partiet Vår Framtid. Och oppositionen diskuterar en kupp.

I våras sparkades 12 av SD:s ledamöter i fullmäktige ur partiet. De valde att stanna i politiken som så kallade politiska vildar och att fortsätta styra Klippan i samarbete med Kristdemokraterna, Vår framtid i Klippan och två moderater.

Men om tre år är det val igen och innan måste vildarna antingen starta ett nytt parti – eller gå med i ett annat. Det går inte att rösta på politiska vildar.

Nu är det klart att i princip alla går med i det lilla lokala partiet Vår Framtid i Klippan som plötsligt därmed blir ett betydligt större parti.

– Klippan hade nog inte klarat ett parti till. Och vi kommer bra överens i vårt samarbete, förklarar de uteslutnas gruppledare Elin Luckmann (-).

Kan bli mer dramatik

Men dramatiken kan komma att fortsätta. Den politiska oppositionen – S, M, L, C och V -  diskuterar nu en möjlig kupp: att begära omval till styrelser och nämnder.

– Det är orimligt att ett så svagt styre ska sitta kvar. Vi är en röst starkare i fullmäktige och har möjligheten att återkalla alla uppdrag och så börja om med att diskutera vilka som ska sitta i ledningen för nämnder och styrelser, säger Johan Petersson (S).

Styret kan sitta kvar

Men Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, säger till SVT att en sådan kupp inte självklart skulle påverka styret.

– Även om man får till ett omval till styrelser och nämnder så påverkas inte fullmäktige. De som sitter där är valda som individer i fyra år. Så det gänget kan fortsätta styra kommunen om de vill, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.