Alkoholbeslag i Helsingborg maj 2016 Foto: Tullverket

Spritsmuggling dubblerad på ett år

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har beslagen av insmugglad alkohol till Helsingborg dubblerats jämfört förra året. Ett skäl är Tullverkets riktade insatser mot den illegala införseln via bussar.

Förra året beslagtogs omkring 70 000 liter alkohol i Helsingborg. I år är motsvarande siffra uppe i närmare 140 000 liter, visar ny statistik från Tullverket.

– En enkel förklaring kan vara att smugglingen har ökat, men det går inte att säga med säkerhet. En stor del av den här ökningen går att tillskriva insatsen mot införseln via bussar, säger Lars Bäckström, områdeschef på gränsskyddsavdelningen vid Tullverket.

Insatsen i fråga genomfördes i maj och gick under namnet ”Bus Stop”. Under en begränsad tid fokuserades stora resurser till Helsingborg för att slå till mot smugglingen via just bussar.

Ombud hävdar att spriten är för privat bruk

Metoden går ut på att bussens resenärer åker med som målvakter och smugglar in stora mängder alkohol, men hävdar att det är för privat bruk.

– Det är inte helt enkelt att identifiera om det är för privat bruk, men det har vi gjort med hjälp av intensivare kontroller, säger Lars Bäckström.

Sedan i november har Tullverket i samverkan med bland andra Skatteverket fått i uppdrag av regeringen att hitta nya lösningar för att minska den illegala införseln av punktskattepliktiga varor, exempelvis alkohol och tobak.

– Man kan inte säga att vi har kontroll över situationen. Därför ska vi hitta metoder att hålla nere och hitta kostnadseffektiva metoder för att stävja smugglingen.

SVT: Vilka metoder kan det röra sig om?

– En möjlighet vore att få beslagta fordonet som används vid smugglingen, i det här fallet bussarna, säger Lars Bäckström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.