Äldreboendet Valltorp i Helsingborg har fått kritik – men Alliansen anser inte att kommunen bör ta över driften. Foto: SVT

Efter granskningen: Alliansen vill inte säga upp avtalet med Valltorp

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas grund för att säga upp avtalet med det privata vård- och omsorgsboendet Valltorp. Det skriver Alliansen i Helsingborg i ett pressmeddelande.

Tidigt i höstas beslutade vård- och omsorgsnämnden att göra en kvalitetsuppföljning av avtalet med Attendo, som driver äldreboendet Valltorp. Beslutet fattades efter att boendet i flera omgångar fått mycket hård kritik, bland annat från Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Nu har förvaltningen tagit fram ett underlag och en konsekvensanalys för att säga upp avtalet.

Åtgärdsplan på plats

– Vi ser efter granskningen flera skäl som talar för ett fortsatt förtroende för Valltorp. Tillsammans med vård- och omsorgsförvaltningen har Attendo upprättat en åtgärdsplan för att rätta till det som kritiserats av IVO och förvaltningen, säger Lars Thunberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

– Idag är samtliga punkter antingen redan åtgärdade eller tidsatta för genomförande, säger han.

Alliansen pekar på att kundnöjdheten ökat markant det senaste året. Socialstyrelsens brukarundersökning visar att andelen nöjda eller mycket nöjda hyresgäster på Valltorp har mer än fördubblats sen 2018.

Därtill finns det ekonomiska skäl att inte säga upp avtalet, enligt Alliansen.

Om boendet åter blir kommunalt beräknas driftskostnaden öka med 6,6 miljoner kronor per år, vilket innebär drygt 13 miljoner kronor mer för avtalets resterande två år, står det i pressmeddelandet.

Maten kan kommunaliseras

Det finns dock ett förbehåll för att Attendo ska få fortsätta driva Valltorp. Och det gäller maten som serveras på äldreboendet.

– Vi anser inte att Attendo levt upp till avtalet och förväntningarna kring matens kvalitet. Därför vill vi att Valltorp överlämnar ansvaret för matleveranser till vård- och omsorgsförvaltningens Matomsorg, säger Thunberg (KD).

När SVT Nyheter senast skrev om Valltorp uttryckte tre partier – S, SD och MP – kritik mot boendet. Och kritiken är fortsatt hård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.