Hör Bengt Persson, styrelseordförande i Foodhills, som fick ägarens uppdrag att rädda kvar ärtproduktionen när Findus försvann från Bjuv. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Nysatsning gav resultat: Antalet anställda lika många som när Findus slog igen

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om Findus nedläggning chockade invånarna i Bjuv för fem år sedan. Hundratals personer förlorade sina arbeten. 

För tre år sedan tog nybildade Foodhills AB över den gamla fabriken – och arbetslivet har kommit tillbaka till kommunen.

Målet för Foodhills var tydligt: att skapa ett centrum för cirkulär livsmedelsproduktion i den nedlagda fabriken.

I dag fungerar Foodhills både som hyresvärd på området men har även en egen produktion av ärtor – och snart också av ärtprotein.

Antalet anställda är nu lika många på det gamla Findusområdet som när fabriken bommade igen, något som tidningen Land Lantbruk var först med att rapportera om.

– Det här kommer att växa. Vi har mängder med projekt på gång. Vi diskuterar med insektsföretag, med ett fiskodlingsföretag och företag som vill odla inomhus, säger Bengt Persson, styrelseordförande i Foodhills.

Peabgrundare bakom satsning

Satsningen på Findusområdet hade inte sett dagens ljus utan båstadsbon Erik Paulsson, medgrundare av byggbolaget Peab.

– Erik sa till oss att ”vi måste fixa detta, så här får det inte gå till”, berättar Mikael Halling, vd för Foodhills Fastighet.

Erik Paulsson och hans familj äger Backahill, som är majoritetsägare i Foodhills.

– Jordmånen runt Bjuv är fantastiskt för att odla ärtor. Så varför sluta med detta? Vi vill göra det så att man får ner driftkostnaderna och investera vettigt så att vi kan producera så mycket som möjligt.

”En tegelhög”

Foodhills tog över en anläggning på 100 000 kvadratmeter i mars 2018.

Maskinerna var borta, lokalerna tömda.

– Det kostade oss tre miljoner kronor i månaden bara att få den dåvarande ångpannan att fungera, nästan 40 miljoner kronor per år utan att vi hade en enda intäkt. Det var där vi började, säger Mikael Halling.

Nu har det gått tre år sedan inflyttningen.

Siktar på 600 anställda

Ett 30-tal hyresgäster har flyttat in och två tredjedelar av lokalerna är uthyrda. Största hyresgästen är Hellofresh som packar matkassar med flera hundra anställda.

Totalt på området jobbar mellan 500 och 550 anställda – att jämföra med 450 då Findus stängde fabriken.

– Snart passerar vi 600. Det har gått tre år och vi har faktiskt fixat en hel del, säger Mikael Halling.

Fakta

Foodhills AB har som företagsidé att samla företag inom matbranschen på Findus gamla industriområde, men har även egen ärtproduktion.

• Från och med 1 oktober kommer bolaget att börja producera ärtprotein i en ny ärtproteinfabrik på industriområdet.

• De fyra största hyresgästerna på området är Glimåkra åkeri, Foodhills AB, Hellsofresh som packar matkassar och Sydgrönt som bland annat skalar och kokar rödbetor.

• Foodhills odlar 2021 en tredjedel (3100 hektar) av den areal som Findus odlade när de var som störst i Bjuv. Målet är att öka den mängden med cirka 10-20 procent under 2022.

• Vid årsskiftet 2020/2021 var först gången Foodhills AB hade högre intäkter än kostnader, men därtill tillkommer räntor och avskrivningar.

Först om ett par år kan bolaget visa svara siffror på sista raden, uppskattar Bengt Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.