Intensivvårdssköterskan Lisa Hassel i Helsingborg, tycker inte kommunen gör tillräckligt för att stoppa smittspridningen. Foto: SVT

Efter ökad smitta i Helsingborg – IVA-sjuksköterska kräver hårdare tag

Publicerad

IVA-sjuksköterskan Lisa Hassel anser att Helsingborgs stad måste sätta hårt mot hårt för att få stopp på den omfattande smittspridningen i samhället.

– Vi har varnat för det här länge, säger hon.

I tisdags framträdde IVA-sjuksköterskan Lisa Hassel i Morgonstudion i SVT och riktade kritik mot Helsingborgs stad.

Detta med anledning av att Helsingborg är den kommun med högst covid-smitta i Skåne – och en av sex kommuner mest högst smittspridning i landet.

Coronavirus i Skåne

– Det är ett enormt misslyckande. För en dryg vecka sedan pågick Black week och nu ser vi hur patienterna strömmar in på sjukhuset, säger Lisa Hassel och fortsätter:

– Jag tycker att kommunen är alltför flat. Dels att man inte sätter mer press på Väla, dels att krogarna får lov att hålla öppet trots att besökarna inte får lov att dricka alkohol.

Får sitta kvar på krogen

Regeringen har beslutat om en tillfällig alkoholförordning, som innebär att alkohol inte får säljas på krogarna efter 22.

I Helsingborgs stad har socialförvaltningen gjort bedömningen att besökare kan stanna kvar på krogen efter dess – så länge alkohol inte konsumeras.

– Alkohol ska vara borta från borden 22.30. Sen har vi gjort bedömningen att man inte behöver utrymma restaurangen utan det kan vara fortsatt öppet, säger Julia Persson (M), ordförande i tillstånds- och föreningsutskottet i Helsingborg.

– Den tolkningen gäller fram tills att vi fått annat direktiv från Folkhälsomyndigheten som väntas komma snart.

”Näringsidkarna tar det på allvar”

Tillsyner som gjorts av socialförvaltningen har inte visat på misskötsel, enligt Jessica Granquist chef för tillståndsenheten.

– Vi har gjort tillsyner under tre helger, vi har haft dialoger med polisen och miljöförvaltningen när det gäller trängselaspekten. Vårt intryck är glädjande nog att näringsidkarna tar det här på allvar.

I videon ser du Jan Björklund (S), ledamot för krisledningsutskottet, svara på iva-sjuksköterskan Lisa Hassels kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet