Efter polisinsatsen mot nätverket: 17-åring tog över narkotikaförsäljningen

Publicerad

Elva unga män ur det så kallade nätverket på Drottninghög i Helsingborg greps en tidig morgon i april förra året. Efter gripandet tog en 17-åring från nätverket över och började styra – tills han själv greps.

I veckan startade rättegången mot tolv unga män som misstänkts för grova narkotikabrott på framför allt Drottninghög.

Enligt polisen fanns det en tydlig hierarki inom nätverket, med en 19-åring som utpekad ledare. Under sig hade han flera personer som skötte själva försäljningen till köpare. En av dem, en 17-årig kille.

”De kommer vara en i bl 14:30 träffa han snabbt sen gå hem igen” är ett exempel på hur det kunde låta när 19-åringen styrde 17-åringen. BL betyder bakom Lidl och är ett av flera kodord som användes för platser att träffa köpare på.

Från att ha varit en underhuggare blev 17-åringen den som styrde nätverket. Polisen skriver i sin utredning att 17-åringen har styrt nätverket efter gripandet av 19-åringen och övriga tio personer.

Tog chansen efter razzian

Tidigt på morgonen den 23 april förra året slår polisen och insatsstyrkan till mot elva unga män i nätverket. De häktas alla kort därefter, misstänkta för grovt narkotikabrott.

Polisen fortsatte med spaningen efter den stora polisrazzian när elva unga män greps. Foto: Polisen

Enligt polisens rapport skaffar sig då 17-åringen sig egna hantlangare som sköter själva försäljningen till köpare medan han tar hand om beställningarna. Han ger direktiv och vill lära upp: ”Och lyssna, om han tar en 5:a ge han en 6:a. Men jag tror inte han tar det, men jag bara lär dig.” säger 17-åringen i ett avlyssnat samtal.

Han berättar också hur de andra ska gömma narkotikan: ”Ja, gräv ner rejält, ordentligt djupt, låt det inte synas. Låt ingen kunna hitta det. Och låt ingen se dig när du går in i skogen”.

Fortsatte sälja på fler platser

Mattias Lööw har länge jobbat i yttre tjänst inom polisen i Helsingborg och känner väl igen mönstret.

– Det fylls ständigt på underifrån där man ser till att ha en stabil rekryteringsbas och där vissa är mer påläggskalvar. Jag har aldrig varit med om något vakuum, säger han.

Efter polisrazzian i april fanns det mycket poliser på Drottninghög och Fredriksdal. Försäljningen kunde alltså inte ske på de platserna längre, utan affärerna flyttades till andra platser.

17-åringen ska enligt polisen höras säga till en misstänkt hantlangare: ”Men lyssna med ditt fucking huvud. Vad har de äldre sagt, var inte i DR eller i Fredde”.

Fler poliser kommer att synas på Drottninghög och omnejd från och med idag och fram till senhösten. Foto: Natalie Medic

Blev den tolfte att åtalas

Men 17-åringen avslöjades eftersom polisen hade satt in hemlig telefonavlyssning även på honom. På eftermiddagen den 7 maj greps han. I hans rum hittades okänd summa kontanter och dyra jackor.

Han är nu en av de tolv åtalade i narkotikamålet. I flera polisförhör nekar han till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åtalet mot nätverket på Drottninghög

Mer i ämnet