Visa alla (3)

Nätverkets ledare mördades – då tog 20-åringen över

Publicerad

Från hantlangare till knarkligans ledare. Nu börjar rättegången mot en 20-årig man i Helsingborg och elva personer som enligt polisen ingår i nätverket som kopplas till omfattande narkotikahandel och dödligt våld.

Under torsdagen startar rättegången mot 12 unga män som misstänks för narkotikahandel på Drottninghög i Helsingborg. Utredningen ska visa på hur de företagsmässigt styrt försäljningen på området – men också hur det finns kopplingar mellan nätverket och två mord på området.

Enligt polisen har nätverket varit uppbyggt på en tydlig hierarki, där en 20-åring agerar på toppen.

Och hans väg dit började med ett mord.

20-åringen lydde tidigare själv under en 24-årig man som enligt polisens beskrivning styrde narkotikaförsäljningen på Drottninghög med järnhand.

Foto: Mikael Nilsson

En morgon i maj 2017 hittades mannen mördad på Drottninghög. 20-åringen blev då snabbt hans arvtagare och tog över hans roll.

Personer som tidigare figurerat i form av underordnade klev i och med mordet upp ett steg.

Allt enligt polisens utredning med 134 000 avlyssnade samtal, spaning och hemlig kameraövervakning av öppna platser och 20-åringens bostad och källare.

Tillhörde inte toppskiktet

Nätverket samarbetade kring försäljningen av narkotika, men hade också olika roller med en inbördes ordning. Polisen uppfattar att det fanns en tydlig hierarki där 20-åringen oftast var den som gav order till andra att träffa köpare och portionera ut narkotikan.

En företagsmässig struktur, som en polis beskriver det för SVT.

Men det handlar inte om några stora summor som gänget tjänat på att styra försäljningen på Drottninghög, i alla fall inte om man jämför med narkotikaligor med större marknad i Helsingborg, säger polisen som SVT pratat med.

Märkeskläder och prostituerade

I de avlyssnade samtalen hörde spanarna ofta hur några i nätverket bad andra att föra över mer pengar, att de inte hade pengar kvar på kontot. Samtidigt har de kunnat lägga pengar på dyra märkeskläder, resor, spel och prostituerade.

– Det här är inte Playamålet i Stockholm, som handlade om tonvis med kokain, säger 20-åringens advokat Byron Törnström.

Byron Törnström syftar på att mängden såld narkotika som nätverket har åtalats för uppgår till 8 kilo narkotika och den beräknade nettovinsten är 625 000 kronor.

Två mord på området

Flera händelser visar också på kopplingen mellan narkotikaverksamheten och dödligt våld.

Knappt ett år efter mordet på den tidigare 24-årige ledaren dör en 19-årig man efter ett knivbråk mitt på centrala Drottninghög. Enligt polisen uppstod bråket mellan några ur Drottninghögnätverket och en annan konstellation. Bråket slutade med att två män ur nätverket knivskadades och en ur det angripandet gänget dog på parkeringsplatsen lite längre bort.

Den dödliga knivskärningen diskuterades också i de avlyssnade samtalen. En person ringer till en ur nätverket och berättar att han fått höra att det finns planer på hämnd.

Var försiktig, är uppmaningen.

Foto: SVT/Natalie Medic

Ingen har i nuläget åtalats för något av dåden.

20-åring förnekar roll som ledare

Beskrivningen av 20-åringen som ledare för det nätverk som styrde narkotikaförsäljningen på Drottninghög förnekas helt av 20-åringen själv. Att han ens skulle vara ledare tillbakavisar han helt, säger advokat Byron Törnström.

Samtliga uppgifter är hämtade från den omfattande utredningen, som har lett till Helsingborgs tingsrätts största rättsfall som börjar idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åtalet mot nätverket på Drottninghög

Mer i ämnet