Herrgården Kockenhus, från 1800-talet, totalförstördes i en brand i början av året. Nu planerar Krapperupstiftelsen för byggnadens framtid. Foto: SVT

Efter storbranden: Herrgården Kockenhus på Kullaberg ska återställas

Publicerad

Snart ett halvår har gått sedan herrgården Kockenhus på Kullaberg totalförstördes i en brand. Nu vill Krapperupstiftelsen återställa byggnaden och väntar på startbesked från kommunen.

Det var den 20 januari år som 1800-talsbyggnaden mellan Arild och Mölle började brinna. Räddningstjänsten kämpade i flera timmar för att försöka rädda herrgården – men lyckades inte.

Gyllenstiernska Krapperupstitelsen, som förvaltar byggnaden, har nu ansökt om bygglov för att påbörja ombyggnaden av herrgården.

– Vi vill bygga upp det exteriört precis som innan i den gamla stilen. Det är en speciell byggnad, ett landsmärke, och alla vill väl att den ska byggas upp igen, säger Håkan Holmberg, verksamhetschef Gyllenstiernska Krapperupstiftelsen.

Behöver göra kulturhistorisk värdering

Första prioritet är att bygga upp taket igen.

– Vi har täckt ruinen med väderskydd som kostar pengar. Vi vill ha på taket i första skedet så vi kan plocka ner väderskyddet, säger Håkan Holmberg.

Höganäs kommun har svarat att stiftelsen först behöver antikvarisk utredning, det vill säga en kulturhistorisk värdering, av byggnaden innan startbesked kan ges. 

Så ser ritningarna ut för hur stiftelsen vill bygga upp Kockenhus igen. Foto: Höganäs kommun

”Betyder jättemycket”

Kommunen vill även veta vad herrgården ska användas till.

– Styrelsen håller på att fundera på användningen, om det ska vara en enfamiljsbostad eller för två familjer exempelvis, säger Håkan Holmberg.

Vad betyder Kockenhus för er och för omgivningen?

– Den betyder jättemycket och har en väldig betydelse för i orten. Vi är måna om att det blir bra så vi förhastar inte något.

Se hur Kockanhus såg ut dagen efter branden i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.